Bogovič premierki mag. Bratušek: Umaknite davek na nepremičnine, poberite nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča ter dajmo skupaj pripraviti dober in pravičen zakon

Vnašajte davčno spremembo tja, kamor sodi, ne pa je podtikati v drug nedavčni zakon – to je manipulacija in zavestni poskus kršenja Poslovnika DZ RS in Ustave RS

Ljubljana, 14. marec 2014 – Na današnji novinarski konferenci se je predsednik SLS Franc Bogovič odzval na razkritje ponovnih manipulacij Vlade RS pri Zakonu o davku na nepremičnine v zvezi z obdavčitvijo nerezidenčnih nepremičnin. »Vladna koalicija z včerajšnjim zavestnim poskusom kršenja Poslovnika DZ RS in Ustave RS rešuje pretekle neumnosti nerezidenčne nepremičnine,« je povedal Bogovič in pojasnil, da je Vlada RS v včerajšnja dopolnila k Zakonu o množičnem vrednotenju, ki je sicer nedavčni zakon, podtaknila davčno rešitev, kar je manipulacija in huda kršitev. Ob tem je predsednik SLS Franc Bogovič pozval predsednico Vlade RS mag. Alenko Bratušek, da umakne davek na nepremičnine, pobere uveljavljeno nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča ter ji predlagal, da skupaj pripravijo dober in pravičen zakon.

»Sklep Vlade RS o odpravi davka na nerezidenčne nepremičnine je samo dobra PR poteza za pomiritev ljudi. Rešitve še nimajo,« je jasen predsednik SLS Franc Bogovič in dodaja, da bo ta sklep občinam povzročil nove obremenitve: »Včerajšnja dopolnila k Zakonu o množičnem vrednotenju prinašajo občinam okoli 20 milijonov dodatnih administrativnih stroškov, ker bodo morale v 3 mesecih vsem lastnikom stavbnih zemljišč pošiljati obvestila, o urejenosti le-teh.« Ob tem je predsednik SLS Franc Bogovič spomnil, da je predsednica Vlade RS mag. Alenka Bratušek zagotovila, da bo poiskala 400 milijonov novih iskalnih prihodkov z davkom na nepremičnine. »Že v lanskem letu sem jo opozoril, da bodo imele občine zaradi tega 200 milijonov nižjih prihodkov,« je poudaril Bogovič in dodal, da gre pri tem za namerno ali pa nenamerno uničevanje slovenske lokalne samouprave.

»V SLS nismo šli v popravljanje Zakona o davku na nepremičnine, ker čakamo odločitev US RS, smo pa že na maratonski seji v DZ RS podali popravke. Obžalujem, da je Vlada RS preveč ponosna, da bi priznala napako in jo poskušala popraviti,« še dodaja Bogovič.

 


Objavljeno: 14.03.2014