Franc Bogovič, Ljudmila Novak in Lojze Peterle: Prepričani smo v zmago!

Ljubljana, 14. marec 2014 – Predsednik SLS Franc Bogovič, predsednica NSi Ljudmila Novak in evropski poslanec Lojze Peterle so na novinarski konferenci sporočili, da sta se vodstvi strank odločili za skupno listo za majske volitve v Evropski parlament. Ta predlog bosta v obravnavo in odločanje posredovali svojim organom strank, ki bodo zasedali v naslednjih dneh. Vodstvi strank se strinjata, da bo nosilec skupne liste NSi in SLS Lojze Peterle, dosedanji evropski poslanec. »Naši stranki, ki imata soroden program lahko sestavita dobro listo, ki bo na evropskih volitvah dobila vsaj tri evropske poslance. Prepričani smo v zmago!« je bilo skupno sporočilo.

Predsednica NSi Ljudmila Novak je povedala, da sta se vodstvi strank SLS in NSi dogovorili o sporazumu za skupen nastop na evropskih volitvah. »Svet stranke NSi bo ta konec tedna še dokončno odločil, ali bomo šli s skupno listo na evropske volitve,« je dejala Ljudmila Novak in še pojasnila, da bodo na skupni listi štirje poslanci iz vsake stranke, nosilec liste bo Lojze Peterle, oba predsednika strank pa bosta na zadnjih dveh mestih liste. Izrazila je prepričanje, da je sodelovanje obeh sorodnih strank na projektu evropskih volitev dobro, saj za mesta v Evropskem parlamentu kandidirata v okviru iste politične skupine, torej Evropske ljudske stranke. »Obe stranki imata soroden program, ki temelji na skupnih vrednotah EPP, zato menimo, da je takšno sodelovanje na skupnem projektu smiselno in primerno,« je še dodala Ljudmila Novak.

Predsednik SLS Franc Bogovič je povedal, da je vesel, da je ta pobuda, ki je stara že nekaj mesecev, prišla do točke, ko  sta vodstvi obeh strank usklajeni glede dogovora o skupnem nastopu na evropskih volitvah. Pojasnil je, da bosta Izvršilni odbor SLS in Glavni odbor SLS o današnjem dogovoru o skupnem nastopu na evropskih volitvah dokončno odločala v ponedeljek. »Sam, pa tudi vodstvo SLS, verjamemo v ta skupni nastop. Verjamemo, da je zelo pomembno, da se je v slovenskem političnem prostoru naredil prostor, kjer lahko politični stranki sedeta za isto mizo in pripravita program. Tu res ni bilo nobenih težav. Obe stranki sta članici Evropske ljudske stranke (EPP), prejšnji teden smo sprejeli akcijski načrt EPP, ki je zelo jasen, prizadevanja tega načrta pa že uresničujemo tudi v slovenskem parlamentu. Prepričani smo, da bomo tudi v skupni poslanski skupini, skupini Evropske ljudske stranke, lahko izpolnjevali ta program, dobre izkušnje tega sodelovanja pa prenesli nazaj v slovenski politični prostor,« je napovedal Bogovič in dodal, da je prepričan, da je to sodelovanje tudi dokaz, da je v Sloveniji možno sodelovati. »Že dolgo govorim, da je pomembno, da se politične sile tudi na tak način, na projektih, povežejo, namesto da dobivamo vedno nove iniciative. Še enkrat moram povedati, da nikakor ne govorimo o začetku povezovanja strank, ampak govorimo o projektu evropskih volitev, ki bo pomagal pri tem, da bosta stranki sodelovali tudi v prihodnje. Dovolj je razdvojevanja,« je poudaril Bogovič.

Evropski poslanec Lojze Peterle se je vodstvoma obeh strank zahvalil za zaupanje, ki mu ga izkazujeta z mestom vodilnega na skupni listi. »Ne dvomim, da bom to zaupanje upravičil,« je še rekel in dodal, da mu ta lista predstavlja poseben izziv, ki ga z veseljem sprejema. Peterleta tudi veseli, da je v državi, v kateri prihaja do toliko polarizacij, prišlo do politične kulture dogovarjanja, za katero je prepričan, da jo bodo lepo sprejeli tako volilke in volilci kot tudi Bruselj in EPP. »Vesel sem, da sem bil priča finalu dogovarjanj, kjer sem lahko sam videl, da stranki res delita iste vrednote. V dogovor smo danes zapisali tudi, da izhajamo iz vrednot slovenske osamosvojitve, tudi ko mislimo na Evropo, kajti brez tega v Evropo nekoč ne bi prišli,« je še zaključil Peterle.

Posnetke z novinarske konference si lahko ogledate spodaj:


Objavljeno: 14.03.2014