Podpredsednica SLS Olga Franca: Minister Virant naj pokaže, ali je “sveta krava” ali ne – pri poceni letalskih kartah

V primeru današnjih navedb časopisa Dnevnik gre za zelo hudo obtožbe s področja sistemske korupcije, ki nakazujejo na namensko oškodovanje državne družbe, ki je bila celo večkrat dokapitalizirana z davkoplačevalskim denarjem, s pomočjo izkoriščanja posebnih privilegijev oz. poznanstev določenih oseb, ki so bile na položaju v državni družbi. Ker ne gre za zasebno podjetje, bo za takšen način poslovanja nekdo moral prevzeti odgovornost.

Notranji minister dr. Gregor Virant je sedaj na potezi, da eksplicitno dokaže, da gre za neresnične obtožbe oz. celo poneverbe, kajti njegova dosedanja pojasnila, da za pridobljene popuste ni vedel, oz. da gre za “ustaljeno” prakso za pridobivanje poceni vozovnic za izbrance, se v tem primeru v celoti razblinijo kot milni mehurček.

V kolikor mu to ne bo uspelo, mora – ne le kot notranji minister, temveč tudi nekdo, ki ima politično ves čas polna usta pozivov k etičnem ravnanju in zahtev k ustoličevanju visokih standardov moralne integritete nosilcev oblasti ter za boj proti korupciji, ter se naj nemudoma samoiniciativno odreče položaju ter nepreklicno odstopiti. V skladu s svojimi, v preteklosti večkrat javno izraženim načelom, da “nedotakljivih in svetih krav ni in jih ne bo …” mora minister dokazati, da to velja tudi za tiste, ki imajo sami polna usta o tem, da svetih krav ni, torej naj to dokaže tudi zase.

Minister dr. Virant mora javnosti končno pokazati, ali je sam »sveta krava« ali ne. S svojim odstopom mora v tem primeru sprejeti odgovornost za svoje napačne odločitve v preteklosti ter za sprenevedanje, da sam za cenejše vstopnice ni vedel in ni imel nič pri tem. Nove informacije pa morajo pod lupo znova vzeti tudi preiskovalni organi in jih ustrezno preveriti.


Objavljeno: 18.03.2014