SLS ob 600. obletnici poslednjega ustoličenja koroškega vojvode na Gosposvetskem polju: Knežji kamen ostaja simbol slovenstva in demokracije

Ljubljana, 18. marec 2014 – Slovenska ljudska stranka ob današnji veliki 600. obletnici zadnjega ustoličenja koroškega kneza oz. vojvode poudarja, da knežji kamen predstavlja starodavno slovensko identiteto ter izvorno politično kulturo, ter je kot tak edinstven primer slovenskega prava in državnosti. Knežji kamen je pomenil središče slovenskega demokratičnega obreda, saj se je z obredom ustoličevanja knezov ob njem razvila pogodbena praksa o prenosu pravice vladanja, zato še danes ostaja simbol slovenstva in demokracije.

Ob 600. obletnici poslednjega ustoličenja koroškega vojvode na Gosposvetskem polju (18. marca 1414 je bil na Krnskem gradu nad Gosposvetskim poljem še zadnjič ustoličen koroški vojvoda, Habsburžan Ernest Železni). Ustoličevanje koroških vojvod je bil poseben obred, ki se je ohranil vse do leta 1414. Potekal je ob znamenitem knežjem kamnu, obredni jezik pa je bil za vse udeležence obreda pri knežjem kamnu slovenski. Starodavni obred ustoličevanja karantanskih knezov ob knežjem kamnu je primer družbene pogodbe med vladarjem in družbo, ki se je na Koroškem ohranil vse do poznega srednjega veka in je osrednji temelj tradicije koroških Slovencev, ki priča o obstoju slovenskega jezika.


Objavljeno: 18.03.2014