Bogovič: To ni davek, ki bi zagotavljal socialno državo

19. marec 2014 – Predsednik SLS Franc Bogovič je bil sinoči gost v oddaji TV SLO3 Na tretjem. S tremi poslanskimi kolegi in voditeljem Bojanom Travnom so tokrat govorili o dveh temah, nepremičninskem davku in delu na črno.

O svoji izjavi na novinarski konferenci prejšnji teden, da je izenačitev stopnje obdavčitve za rezidenčne in nerezidenčne nepremičnine samo PR poteza Vlade RS, je Franc Bogovič na vprašanje voditelja odgovoril: »Ves čas že opozarjamo na kopico napak v tem zakonu. To napako smo poskušali odpraviti z amandmajem v parlamentarnem postopku, a takrat ta predlog ni bil sprejet,« in nadalje pojasnil, da poleg tega vprašanja in dejstva, da tudi Ustavno sodišče RS še ni odločilo o ustavnosti Zakona o davku na nepremičnine, ostaja še cela vrsta drugih še nerešenih vprašanj, zato je bila ta poteza izenačitve stopenj obdavčitve res le PR poteza. »Zato verjamemo, da bi bilo modro počakati na odločitev Ustavnega sodišča RS, hkrati pa tudi priznati, da je ta zakon eno veliko ‘skropucalo’, odpraviti sistemske napake, ki so vgrajene v ta zakon, in si vzeti normalen čas za sprejem tega zakona,« je v uvodu dejal Bogovič.

V repliki na komentar poslanca SD Matevža Frangeža je Bogovič povzel misel Jeana Claudeja Junckerja, kandidata EPP za predsednika Evropske komisije, ki je dejal: »Če hočemo Evropejcem dobro, sociale ne smemo prepustiti socialistom.« Bogovič je nadaljeval, da socialna država ni uvajanje novih davkov, ki male obrtnike, upokojence in druge dodatno finančno obremenijo: »Ne vem, kako lahko govorite, da je to davek, ki zagotavlja socialno državo. Rušimo evropske norme, da klasičen lokalni davek, s katerim se urejajo lokalne politike, uporabimo za to, da zberemo 200 milijonov evrov za krpanje proračuna.«

»Težko je govoriti o poštenem davku, ko pa se obrtnikom davek zviša za dvainpolkrat, to ni predvidljiv davek. To je davek na tiste, ki delajo, zato je bilo s predsednikom Obrtno podjetniške zbornice Brankom Mehom zelo enostavno najti skupni jezik. Temu jeziku so se pridružili številni državljani, 80.000 ljudi je v štirinajstih dneh izrazilo to nestrinjanje. Sporočila, ki so iz tega zakona napačna, so izključno iz elementarne napake, ki je bila vgrajena na začetku tega zakona. To je zakon za to, da zakrpamo proračun,« je Bogovič izpostavil veliko podporo, ki jo je peticija Proti davku na nepremičnine dobila v zelo kratkem času, in osnovne težave, ki pestijo ta zakon že od snovanja naprej.

Oddajo Na tretjem si lahko ogledate na povezavi:

http://4d.rtvslo.si/arhiv/na-tretjem/174266473.


Objavljeno: 19.03.2014