Poslanec SLS Mihael Prevc: Minister za izobraževanje ne more biti nekdo, ki se v enem letu ni niti dotaknil strukture slovenskega izobraževalnega sistema

Ljubljana, 31. marec 2014 – Ob današnji 23. seji DZ RS, kjer je bila obravnavana interpelacija zoper ministra za šolstvo, znanost in šport dr. Jerneja Pikala, je v izjavi za medije vodja Poslanske skupine SLS Mihael Prevc dejal, da na same očitke iz interpelacije minister pravzaprav ni odgovarjal.  »Mi teh njegovih odgovorov žal nismo zasledili, tako da smo se odločili, kar smo tudi v samem stališču jasno povedali, da bomo interpelacijo proti ministru Pikalo podprli. «

 

Prevc je izpostavil prepričanje, da minister, ki je z nepravilnostmi pri javnem povzročil sum zmanjšanja javnih sredstev oziroma sum obremenitve javnih sredstev, pač ne more biti  minister, četudi se je to zgodilo v času, ko še ni bil v funkciji ministra.

 

Dodal je, da so se v samem stališču Poslanske skupine SLS dotaknili tudi vseh problemov, ki jih minister povsem neuspešno rešuje na šolskem področju. »Dejstvo je, da smo v tem letu njegovega ministrovanja zaman pogrešali tisto prepotrebno razvojno sodelovanje med slovenskim gospodarstvom in visokim šolstvom, kajti edino na tak način bomo lahko prišli do večje zaposlenosti mladih. Dejstvo je, da namesto, da bi zmanjšal vpisna mesta v družboslovju, v gimnazijah, jih je minister Pikalo povečal. Na ta račun je minister v enem letu zmanjšal študijska mesta in študijske izobraževalne programe na področju tehničnih ved. To se nam v Slovenski ljudski stranki zdi povsem nedopustno, « je izjavil vodja PS SLS Mihael Prevc.

 

»To je bilo tisto, na kar smo ga opozarjali, nenazadnje smo ga opozorili tudi na zakon, ki sicer ne vemo, kje se je ustavil, to je zakon o visokem šolstvu. Ampak tisti prvi predlog, ki smo ga poslanci imeli na mizi, pravzaprav kar čez noč ukinja zasebne šolske institucije. In tisto, kar je najhuje, uvaja plačljiv redni študij. In nenazadnje naš šolski sistem v vertikali, to se pravi od osnovnega šolstva pa do visokega šolstva, potrebuje temeljite sistemske reforme,« je dejal Prevc in opozaril, da tudi na tem področju v tem letu ni bilo narejenega popolnoma nič. To so po Prevčevih besedah bili pravzaprav vsi tisti razlogi, za katere je PS SLS presodila, da minister ni primeren za opravljanje te funkcije. Zato so poslanci SLS pri glasovanju podprli interpelacijo zoper ministra dr. Jerneja Pikala.

* * *


Objavljeno: 31.03.2014