Povežimo Slovenijo – Škofja Loka

Ljubljana, 3. april 2014 – V okviru akcije Povežimo Slovenijo, k sodelovanju pri kateri je mestne in občinske odbore SLS povabil predsednik SLS Franc Bogovič, je delegacija SLS in NG SLS iz Ljubljane obiskala Škofjo Loko. Tam sta jih pričakala predsednik ZU pri SLS Anton Bogataj in nekdanji poslanec prof. Vincencij Demšar ter jim ob poučnem vodenju razkazala okoliške znamenitosti. Ljubljansko delegacijo je sprejel tudi predsednik OO SLS Škofja Loka Janez Jenko. Več si lahko o dogodku preberete spodaj, v besedilu predsednika Regionalnega odbora Ljubljana Zveze upokojencev pri SLS dr. Draga Čeparja.

 

Povežimo Slovenijo: Močvirniki v Škofji Loki

 

Ljubljana, Suha, Crngrob, Škofja Loka, 1. 4. 2014.

 

Predsednik SLS Franc Bogovič je dne 10. marca 2014 s posebnim dopisom povabil vse občinske odbore SLS k sodelovanju v projektu »Povežimo Slovenijo«, ki naj vsako občino vodi na obisk v drugo slovensko občino. Škofjeločani niso dolgo čakali in so nas Ljubljančane kar takoj povabili.

Domačina, predsednik Zveze upokojencev pri SLS Anton Bogataj in bivši poslanec prof. Vincencij Demšar, sta 27 udeležencev iz Ljubljane pričakala in pozdravila ob 15. uri pri čudoviti gotski cerkvi sv. Janeza Krstnika na Suhi pri Škofji Loki. Posebej smo veseli, da se nam je tokrat pridružilo pet članov Nove generacije, med njimi podpredsednica in podpredsednik.

Prevzela nas je najprej zunanjost, potem pa notranjost cerkve. Obok gotskega prezbiterija je ves poslikan in sicer sredi 15. stoletja, nekaj pa je še leta 1530 poslikal Jernej iz Loke. Prisotni so vplivi furlanskih in nemških mojstrov. Glavni oltar je baročni iz leta 1672, delo loškega podobarja Janeza Jamška. Vse je čudovito konzervirano in restavrirano. Pritožujejo se samo, da je cerkev preveč polna.

To in še marsikaj zanimivega in poučnega nam je povedal prof. Demšar, ki nas je potem povedel na Crngrob, ki ima ime, katerega si vsak po svoje razlaga. Najprej smo si ogledali romarsko cerkev Marijinega oznanjenja iz 13. stoletja, ki so jo potem dozidavali in širili do današnje oblike. Slikarije in skulpture nagovarjajo oko, pa tudi duha, saj nazorno prikazujejo boj za človeško dušo, potrebo po zakramentih in poštenem življenju in za kaj se velja priporočati posameznim svetnikom.

Potem smo odšli na kraj, kjer so bili takoj po vojni pobiti člani hrvaške vlade in njihovi družinski člani, ki so bili prestreženi v Škofji loki, ko so odhajali proti Avstriji. Obeležen je kraj, izkopavanj pa še ni bilo.

Spet smo se zbrali na brvi čez Selško Soro in odšli v staro središče Škofje Loke, mimo lipe, ki so jo posadili ob atentatu na kralja Aleksandra, slikovitih hiš, ki so zaradi pomanjkanja prostora smele imeti samo po tri okna, srednjeveškega obzidja, kjer nas je že čakal prijazni in gostoljubni predsednik škofjeloškega odbora SLS Janez Jenko s sodelavci.

Na sedežu stranke so nas, čeprav smo zapisali v vabilu, da je malica iz nahrbtnika, pričakali s pijačo in narezkom. Nič nismo protestirali, ampak z veseljem prisluhnili besedam predsednika o delu občinskega odbora, predsednika regijskega odbora ZU pri SLS Ivana Narandže o njegovih izkušnjah, dolgoletnega župana Igorja Drakslerja o delu v občinskem svetu, bivšega ministra Jožeta Osterca, predsednika ZU pri SLS Antona Bogataja in vseh, ki so se vključili v živahno razpravo in izmenjavo mnenj.

V tesnem sodelovanju vseh rodov, posebej mladih, želimo iskati rešitve, v katerih se vidijo vsi rodovi. Izrazili smo željo, da bi SLS ohranila povezovalno vlogo med Slovenci, ljubezen do slovenske zemlje ter modrost in moč, da  zagotovi Slovencem, kar nam je Simon Gregorčič voščil pred 150 leti: Prost mora biti, prost moj rod, na svoji zemlji svoj gospod.

Za čudovit popoldan se v imenu gostov zahvaljujem vsem imenovanim gostiteljem. Za delo pri organizaciji gre prisrčna zahvala Ivanki Brezigar, mladim iz Nove generacije pa, da so nas s svojo prisotnostjo razveselili in opogumili.  Mirko Gaberšek je posnel obilo fotografij brez oseb, ki jih je dal na ogled na bogati spletni strani, ki ima trade mark www.NaIzletu.Si TM in sicer na naslovu: 958 – (01-04-14) Suha (Suha – Crngrob – Škofja Loka),prijazno pa mi je poslal tudi nekaj fotografij z udeleženci, ki jih pripenjam poročilu za objavo na spletni strani SLS. Hvala!

 

Za Regionalni odbor Ljubljana Zveze upokojencev pri SLS

dr. Drago Čepar, predsednik


Objavljeno: 03.04.2014