Bogovič: Z razveljavitvijo nepremičninskega zakona je US RS jasno povedalo, kaj si misli o takšnem brutalnem načinu vladanja

Ljubljana, 2. april 2014 – Predsednik SLS Franc Bogovič je bil včeraj gost na Radiu Ognjišče v oddaji »Pogovor o« z voditeljem Alenom Salihovićem in drugimi gosti. Pogovarjali so se o aktualnih političnih temah, predvsem o slovenskem zdravstvu in nedavno padlemu Zakonu o davku na nepremičnine. »Ta zakon je padel ker je bil »neumen« in zato, ker so se mu uprli ljudje. S tega mesta iskrena zahvala podpisnikom peticije, da smo lahko dokazali, kako nepremišljen in nedorečen je bil ta zakon. Padel je, ker je Ustavno sodišče RS zelo jasno povedalo, kaj si misli o takšnem brutalnem načinu vladanja, ki je danes v Sloveniji. Zavedam se, da je s temi procesi treba nadaljevati, vendar je treba iti tudi kam pogledati, kako ti zakoni zgledajo, kajti ta zakon je sistemski zakon in ni namenjen samo krpanju državne luknje. Ta denar je treba poiskati drugje,« je v oddaji poudaril Bogovič.

Bogovič je na vprašanje o vplivu lobijev v slovenskem zdravstvu odgovoril, da je slovensko zdravstvo potrebno korenitih reform. Dodal je, da bo najprej treba najti dogovor v koaliciji, zaradi zahtevnosti problematike pa tudi družbeni dogovor, da se bo lahko skupaj ugotovilo, kaj želimo. »Sam sem eden tistih, ki trdim, da ni v redu, da zdravstvo vodijo samo zdravniki; za primer lahko podam primer javnega Zdravstvenega doma Ljutomer pod vodstvom mag. Tomislava Nemca, ki je v dobrem letu naredil učinkovit zavod, ki ima 7 odstoten plus,«, je povedal predsednik SLS Bogovič.

Kot enega izmed večjih problemov zdravstvene blagajne je izpostavil, da imamo vsako leto delovno manj aktivnih ljudi, na drugi strani pa že omenjene lobije, grožnje in korupcijo. »Sam opravljam javne funkcije od leta 1998 in kdor gre na ta pota, mora biti sposoben in na drugi strani imun na takšne stvari ter na takšne grožnje odgovoriti na pravilen način. V tej državi bomo morali priti z imeni na svetlo in nesnago korupcije ter lobijev odstraniti«, je bil jasen Bogovič.

Po debati o stanju slovenskega zdravstva je sledil pogovor o razveljavitvi Zakona o davku na nepremičnine. »Žal je manira trenutne koalicije takšna, da se na državni ravni vzpostavi koalicija in na drugi strani opozicija ter praktično nagajanje in ne pomoč drug drugemu. Pri Zakonu o davku na nepremičnine nikakor ne morem sprejeti očitka, da smo bili v SLS generali po bitki, mi smo to bitko vodili ves čas,« je poudaril Bogovič in še dodal: »Treba bo prečesati odhodkovno in dohodkovno stran, se dogovoriti za skupne reforme na bančnem sistemu, na področju državnega holdinga, javne porabe, zdravstva, delovno-pravne zakonodaje in takšen paket sprejeti.«

Dostop do posnetka oddaje: http://audio.ognjisce.si/oddaje/?l=55


Objavljeno: 03.04.2014