Bogovič (SLS) in Meh (OZS) pozdravljata odločitev Ustavnega sodišča RS o zadržanju dela Zakona o davku na nepremičnine

Ljubljana, 7. februar 2014 – Predsednik SLS Franc Bogovič in podpredsednik OZS ter predsednik UO OZS Branko Meh, pobudnika Peticije proti davku na nepremičnine, ki jo je podpisalo več kot 80.000 državljank in državljanov Republike Slovenije, sta ves čas verjela, da bo Ustavno sodišče RS zadržalo izvajanje Zakona o davku na nepremičnine tako, da do končne odločitve ustavnih sodnikov Davčna uprava RS ljudem ne bo mogla izdajati odločb za plačilo tega davka.

Predsednik SLS Franc Bogovič je ves čas odgovorno opozarjal predsednico Vlade RS in koalicijo, da sprejema zakon, ki je v več delih ustavno sporen. Na dolgih nočnih sejah, ki jih je koalicija označila kot zavlačevanje, je Bogovič prebral tudi mnenja pravnih strokovnjakov in tako pravočasno opozarjal vlado in koalicijo na resne negativne posledice, ki jih bo povzročilo sprejetje tega zakona za ljudi, obrtnike, kmete, občine, upokojence in socialno šibke. Ves čas pa je SLS tudi opozarjala na zagato, ki se bo zgodila, ko bo zakon zadržan, občine pa ne bodo izdale odločb za nadomestilo za uporabo stavnega zemljišča. Na tak način je ogroženih 200 milijonov evrov občinskih prihodkov, kar predstavlja 10 % vseh prihodkov slovenskih občin. »Današnja odločitev Ustavnega sodišča RS potrjuje, da se tako zahtevnih sistemskih zakonov nikakor ne sme sprejemati po nujnem postopku in brutalno uveljaviti koalicijske večine. Upam, da se bo Vlada RS iz tega primera kaj naučila in se v prihodnje obnašala bolj odgovorno, predsednica vlade mag. Alenka Bratušek pa naj prevzame odgovornost za fiasko,« pravi predsednik SLS Franc Bogovič.

»Veseli nas, da je Ustavno sodišče RS zadržalo izvajanje dela tega škodljivega zakona, ki bi še dodatno prizadel številne obrtnike in male podjetnike. Opozarjamo, da se bo z dodatno obremenitvijo gospodarstva v obliki davka na nepremičnine gospodarska kriza v državi še poglobila in tako prizadela vse državljanke in državljane Slovenije. Pričakujemo tudi, da bo končna odločitev sodišča razumna in da bo zakon pravičnejši za vse gospodarske subjekte,« je o današnji odločitvi Ustavnega sodišča RS dejal  podpredsednik OZS ter predsednik UO OZS Branko Meh.


Objavljeno: 07.02.2014