Bogovič pozdravil delovanje Združenja pridelovalcev sladkorne pese za vrnitev kraljice polj na slovenska tla v Ormožu

Ljubljana, 8. april 2014 – Ob robu včerajšnjega srečanja s člani Ptujsko-Ormoške regije, Prlekije in Prekmurja, je predsednik SLS Franc Bogovič spregovoril tudi o problematiki samooskrbe Slovenije, ki žal ni več tako visoka, kot je bila včasih. Poudaril je, da so se kmetje na tem področju odlično organizirani in preverjajo prakse po svetu, kar je osnovni pogoj, da do odprtja tovarne sladkorja sploh pride.

 

»Ta prvi pogoj je zagotovo izpolnjen, druga zadeva je padec kvot sladkorja na evropskem trgu, od tu naprej pa iskanje investitorja za tovarno sladkorja v Ormožu,« je dejal Bogovič in dodal, da obstajajo realne možnosti, da se kraljica polj vrne na slovenska tla.

 

Na novinarsko vprašanje, ali je ponovno odprtje tovarne v tem trenutku odvisno od vlade je odgovoril, da ni vse oz. kaj dosti odvisno od nje. Bogovič je kot osnovni pogoj za nadaljnji razvoj navedel sprostitev kvot sladkorja znotraj evropskega prostora in poudaril pomembnost poti, ki jo vodijo kmetje z jasnim namenom, da se vključijo v to zgodbo ter željo, da privabijo investitorje v ta prostor. »Kjer je volja, je običajno tudi pot, v tem primeru je volje zagotovo dovolj,« je dodal Bogovič.

 

Združenju pridelovalcev sladkorne pese Slovenije je predsednik SLS Franc Bogovič na koncu še čestital za njihovo delo in strokoven pristop na tem področju.

 

 


Objavljeno: 08.04.2014