Predsednik SLS Franc Bogovič: Hvala vsem kulturnikom, tako posameznikom kot skupinam, ki se udejstvujejo na tem plemenitem področju, pa naj bo to ljubiteljsko ali poklicno

Kulturniki in športniki budijo ponos v prsih in narodno zavest: naj Prešernova Zdravljica na olimpijskih igrah čim večkrat zaigra! 

Ljubljana, 8. februar 2014 – Ob današnjem državnem kulturnem prazniku se predsednik SLS Franc Bogovič zahvaljuje vsem kulturnikom za njihovo pomembno delo pri ohranjanju slovenske kulture, ki je pomemben gradnik slovenstva. Prav tako se zahvaljuje slovenskim športnikom za njihovo vlogo pri prepoznavnosti Slovenije v tujini in jim želi na olimpijskih igrah v Sočiju veliko uspeha. »Naj Prešernova Zdravljica v Sočiju čim večkrat zaigra,« ob Prešernovem dnevu želi Bogovič. 

Prešernov dan je kot slovenski kulturni praznik dan namenjen temu, da se spomnimo pomembnega mesta, ki ga ima naša kultura na osebni in narodni ravni. Prav zaradi pomembne vloge, ki jo kultura vsakega naroda igra pri narodni zavesti in povezanosti, je še toliko bolj pomembno, da se jo hrani in spodbuja njen razvoj. To bi morala biti prednostna naloga vsake države. V časih, kot jih danes živimo v Sloveniji, pa je še toliko važneje vzdrževati in ohranjati slovensko kulturo na visoki ravni in na visokem mestu tudi na lestvici prednostnih nalog vsakega posameznika.»Ob današnjem prazniku Prešernovega dne želim pohvaliti in izpostaviti vse kulturne skupine in posameznike, ki kljub temu, da jim država včasih ni v podporo, ustvarjajo in ohranjajo našo tradicijo,« je ob kulturnem prazniku povedal Franc Bogovič. Sem od letos žal sodita tudi Akademski pevski zbor Tone Tomšič Univerze v Ljubljani in Akademska folklorna skupina France Marolt Univerze v Ljubljani. Žalostno je, da se je naše Ministrstvo za kulturo RS letos odločilo, da zavrne prijavi za štiriletna programska sredstva teh dveh skupin. Gre za skupini, priznani in prepoznavni tudi na svetovni ravni, ki imata predvsem v Sloveniji pomembno vlogo pri raziskovanju, beleženju in podajanju slovenske kulture ter tudi krepitve narodne zavesti. »Upam, da bodo kljub tej odločitvi Ministrstva za kulturo RS uspeli najti drugo pot in nadaljevati svoje poslanstvo,« pravi predsednik SLS Franc Bogovič.

Ohranjanje slovenske kulture in tradicije je za vse nas kot narod zelo pomembno. Zato v Slovenski ljudski stranki, kjer že od samega začetka delovanja svoje odločitve sprejemamo tudi na osnovi teh načel, menimo, da bi morala država aktivno podpirati in spodbujati narodno zavest. To ji do določene mere uspeva pri podpiranju slovenskih športnikov, ki tudi budijo v nas narodno zavest, pripadnost in ponos. Prva delegacija slovenskih športnikov je pred dvaindvajsetimi leti prav na Prešernov dan prvič prikorakala na slovesno otvoritev olimpijskih iger pod slovensko zastavo. Tudi sinoči so na otvoritvi zimskih olimpijskih iger v Sočiju predstavili slovenske barve. »Našim športnikom želim na olimpijskih igrah veliko uspeha, ki bo tako njim kot vsem, ki jih bomo spremljali od doma, prebudil ponos v prsih,« še pravi Bogovič, »upam, da se bo tudi za kulturnike v naši državi stanje kmalu tako izboljšalo, da bodo začutili ponos, ki ga njihovo delo že sedaj zbuja v nas,« zaključi predsednik SLS.

Predsednik SLS Franc Bogovič se zahvaljuje vsem kulturnikom, tako posameznikom kot skupinam, ki se včasih tudi na lastne stroške udejstvujejo na tem plemenitem področju, pa naj bo to ljubiteljsko ali poklicno.


Objavljeno: 10.02.2014