Predsednik SLS Franc Bogovič v oddaji Tarča: Z NSi smo pokazali, kako lahko stranke sodelujejo

Ljubljana, 11. april 2014 – Predsednik SLS Franc Bogovič je bil včeraj na TV SLO 1 s predstavniki strank gost v oddaji Tarča, kjer so govorili o aktualnem političnem dogajanju. O sodelovanju s stranko NSi je Bogovič povedal: »S kolegico Ljudmilo sva pokazala, da lahko stranke sodelujejo. Mislim, da imajo Slovenke in Slovenci pubertetniških pogovorov v politiki počasi dovolj. Za SLS je ključno, da najdemo v slovenski politiki izhod iz krize, da bomo rešili državo«. Bogovič je o sodelovanju povedal, da če se uskladijo programske zadeve, SLS ni znana po tem, da bi vnaprej koga izključevala. »Mislim, da z NSi dobivamo zelo dobre odzive na to povezovanje, dogovor in iskanje tistega, kar nas združuje. Verjamem, da bo v prihodnosti še priložnost za kakšno sodelovanje med tema dvema strankama in zagotovo bo potrebnih še veliko projektov v slovenski politiki, da bo v Sloveniji lepše,« je o sodelovanju NSi in SLS izpostavil Bogovič.

 

Glede morebitnih predčasnih volitev je predsednik SLS Bogovič dejal, da ima ključ koalicija. »V tem tednu je bil zelo zgovoren predsednik države, ki je dejal: »Naj vlada začne z reformnim programom ali pa naj prizna, da tega ni sposobna«. Sam sem podobno tezo postavil že septembra lani, ko sem ugotovil, da po šestih mesecih Vlada RS ni pripravila ukrepov, s katerimi bi bilo treba priti pred parlament ter pred Slovenke in Slovence, in omenil, da je operativno nesposobna,« je poudaril Bogovič. »Ta Vlada RS se zadolži ali razpiše nove davke ali pa, kot slišimo iz teh ukrepov, pobira dividende iz državnih podjetij. To niso pravi ukrepi, to so lahkotni ukrepi, volje za kakršno koli reformo ni, zato poudarjam: če ni reform, če ne pogledamo stvarem v oči, pojdimo na volitve,« je bil o političnem dogajanju jasen predsednik SLS Franc Bogovič.

 

Predsednik SLS Franc Bogovič je o proračunski luknji in ukrepih izpostavil: »Ta država je bila konec leta 2008 zadolžena 4000 evrov na vsakega Slovenca. Konec leta 2011 že 8000 evrov, konec tega leta bomo na vsakega Slovenca dolžni že 14500 evrov«. Bogovič je še povedal, da je vladin velik problem ustvarjanje pogojev za normalno delo, morala bi tudi s strukturnimi ukrepi omogočiti gospodarstvu, da dela. Na očitke dela prejšnje Vlade RS pa je predsednik SLS Bogovič dejal: »V Vladi RS sem bil eno leto in takrat smo zmanjšali javni primanjkljaj in imeli pogum iti na pot reformnih ukrepov in mislim, da bi morali na tej poti ostati. Lotiti se je treba reformnih ukrepov, vse države, ki so morale na to pot, so to naredile v pravem času in so iz krize ven«.

 

Sodelujoči v oddaji so se dotaknili tudi problema zdravstva, kjer je Bogovič poudaril primer Zdravstvenega doma v Ljutomeru pod vodstvom mag. Tomislava Nemca, saj so v enem letu z istimi sredstvi iz negativnega rezultata – 3 % poslovanje pripeljali na + 7 %. Glede javnega naročanja zdravil, sanitetnega materiala pa je po Bogovičevem mnenju nujno centralno naročanje. »V tej točki vidimo zelo velike prihranke, najbrž tolikšne, kolikor je luknje v zdravstveni blagajni,« je dodal predsednik SLS Bogovič.

 

O dogajanju v Mercatorju pa je predsednik SLS Bogovič dodal: »Mercator ima slabe lastnike, kupuje pa ga podjetje, ki je baje finančno večji bolnik kot Mercator in podjetje, ki je pred kratkim najelo 600 milijonov evrov kredita od ruske banke.« Bogovič meni, da Agrokor ni primeren kupec za Mercator. »Želel bi si bistveno boljšega kupca, ki bi omogočil razvoj slovenskega agroživilstva in pa kmetijstva. Bojim se, da bo Agrokor deloval ravno v nasprotni smeri,« je še povedal Bogovič.

 

Celotno oddajo si lahko ogledate tukaj: http://4d.rtvslo.si/arhiv/tarca/174270428 


Objavljeno: 11.04.2014