Bogovič in Tonin z ukrepi za spodbudo obrtnikom in malim podjetnikom – ti so hrbtenica slovenskega gospodarstva, ti ustvarjajo nova delovna mesta!

PS SLS in NSi z zahtevo za nujno sejo pristojnega odbora DZ RS v zvezi s problematiko črpanja evropskih sredstev na področju okoljske infrastrukture

 

Ljubljana, 17. april 2014 – Predsednik SLS Franc Bogovič in vodja Poslanske skupine NSi mag. Matej Tonin sta danes na skupni novinarski konferenci predstavila Zahtevo za sklic nujne seje Odbora DZ RS za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje v zvezi s problematiko črpanja evropskih sredstev iz programskega obdobja 2007-2013 na področju okoljske infrastrukture ter enajstih zavrnjenih zahtevkih za projekte s področja oskrbe s pitno vodo in čiščenja odpadnih voda. Predstavila sta tudi dva zakonska ukrepa za izboljšanje poslovnega okolja za obrtnike in male podjetnike, in sicer Predlog zakona o spremembah in dopolnitvi zakona o dohodnini ter Predlog zakona o spremembah in dopolnitvi zakona o davku od dohodkov pravnih oseb.

 

Predsednik SLS in nekdanji minister za kmetijstvo in okolje Franc Bogovič je v uvodu pojasnil razloge za sklic nujne seje Odbora DZ RS za kmetijstvo, gozdarstvo, prehrano in okolje, ki so naslednji: »Že ko sem prevzel delo na ministrstvu, je bilo stanje porazno. Bilo je veliko spečih projektov, ki se vse od leta 2009, ko so bile podeljene odločbe, niso izvajali. Obstajala je bojazen, da bo več kot polovica sredstev ostala v Bruslju, ker je bila cela vrsta projektov blokiranih. Vse to smo v nekaj mesecih uspeli prepričati Ministrstvo za finance RS, da smo določili t. i. overcommitment. Teh projektov je bilo bistveno več, kot za 180 milijonov. Danes imamo »ready to go«, pripravljenih, projektov za zaključek prejšnje perspektive in lahko v treh ali štirih letih naslednje perspektive porabimo ves kohezijski denar, del kohezijskih sredstev bi lahko prenesli celo iz programa železnic na program okoljske infrastrukture.«

 

O zakonskih ukrepih za bolj prijazno poslovno okolje za obrtnike in male podjetnike je Franc Bogovič dejal: »Zavedamo se, da je drobna obrt in malo podjetništvo tista hrbtenica gospodarstva, na katero lahko najbolj računamo, da ustvari nova delovna mesta. Temu področju je treba posvetiti posebno pozornost. Sistem je preveč zbirokratiziran, zato se podjetniki in obrtniki, namesto, da bi se ukvarjali z obrtjo, dejavnostjo, ukvarjajo predvsem z birokracijo. Že ko smo bili skupaj v vladi, leta 2011, uvedli pavšalno obdavčitev za obrtnike in male podjetnike. Rešitve, ki jih predstavljamo danes, podpira tudi OZS. Predlagamo dvig praga 50.000 evrov letnega prometa na 100.000 evrov. V izogib možnih zlorab pavšalne obdavčitve predlagamo obvezno najmanj eno redno delovno razmerje. Druga rešitev je, da se normirani stroški dvignejo s 70 % na 80 %.« Bogovič je še poudaril, da nam bo razpadla država, če se ne bomo začeli obnašati odgovorno.

 

Vodja Poslanske skupine NSi mag. Matej Tonin je glede slovenskih problemov pri črpanju evropskih sredstev dejal, da je evropski denar še edini, ki lahko Slovenijo požene naprej. »V poslanskih skupinah NSi in SLS težko razumemo, zakaj se vlada v primeru črpanja evropskih sredstev odziva tako mlačno in ne rešuje problemov, ki so privedli do neučinkovitega črpanja teh sredstev. Zlasti nas moti, da v tem trenutku obstaja vsaj enajst projektov, ki bi lahko takoj začeli črpati evropski denar, ampak se zaradi slabih odločitev vlade to žal ne zgodi,« je pojasnil Tonin. V nadaljevanju je še dejal, da moramo ta denar, ki lahko Slovenijo požene naprej, čim prej začeti črpati.

 

Glede zakonskih ukrepov za izboljšanje gospodarskega okolja za obrtnike in podjetnike, ki jih predlagata poslanski skupini NSi in SLS, je Matej Tonin poudaril, da če želimo zagnati slovensko gospodarsko kolesje, potem potrebujemo dve stvari: sanacijo bančnega sistema in razdolžitev slovenskih podjetij. Če na nek način bančni sistem že saniramo, pa se je na drugi strani za razdolžitev slovenskih podjetij naredilo bore malo. Ob tem je pojasnil: »Za razdolžitev slovenskih malih podjetij bi potrebovali predvsem več lastniškega kapitala. To pomeni, da mala podjetja potrebujejo več lastnega kapitala. Do tega pa lahko pridejo na dva načina. Da lastniki podjetje oziroma vsaj določen delež podjetja odprodajo, s čimer dobijo dodaten kapital, ali pa, da ta podjetja davčno razbremenimo«. Ob tem je povedal, da gre predlog poslanskih skupin NSi in SLS prav v smer razdolžitve slovenskega gospodarstva, saj »če bo nek podjetnik ustvaril 100 tisoč evrov letnega prometa, bo plačal štiri tisoč evrov davka in menim, da s tem podjetnikom zagotovimo pravično obdavčitev,« je prepričan Tonin.

 

Spodaj lahko poslušate zvočni posnetek novinarske konference.

 


Objavljeno: 17.04.2014