Mag. Monika Kirbiš Rojs: Slovenija na kohezijskem skladu počrpa le 40 % evropskih sredstev

Ljubljana, 18. april 2014 – Mag. Monika Kirbiš Rojs, nekdanja državna sekretarka na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS ter župan Občine Pivka Robert Smrdelj sta bila včeraj gosta na TV SLO 1 v oddaji Tarča, kjer so z voditeljem in drugimi gosti govorili o izgubljenih evropskih milijonih in črpanju evropskih sredstev.

Mag. Monika Kirbiš Rojs je povedala, da je v času vlade Boruta Pahorja črpanje evropskih sredstev zastalo: »Ob mojem nastopu državne sekretarke na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo RS je bil na področju črpanja evropskih sredstev precejšen kaos. Zavedali smo se, da drugače, kot s trdim delom, ne bo šlo«. Glede črpanja je mag. Kirbiš Rojs poudarila, da so birokratski postopki zelo počasni, druga stvar so pa ljudje, ki so ključni pri črpanju evropskih sredstev, in se prehitro menjujejo. O kohezijski politiki je povedala, da se vse vodi centralistično iz Ljubljane: »Kohezijska politika je namenjena zmanjševanju razlik med regijami, a odločitev sedanje Vlade RS je drugačna«. Ob tem je mag. Kirbiš Rojs še dodala, da se pozablja, da ima Slovenija na kohezijskem skladu stanje črpanja le 40 %.

 

Župan Občine Pivka Robert Smrdelj je povedal, da se mora začeti zahtevati odgovornost od tistih, ki so krivi, da projekti stojijo. Po njegovem mnenju obstaja možnost, da se projekti razdelijo v faze, ne razume pa, zakaj se tega ne stori. O dolgotrajnih postopkih dodeljevanja sredstev je dejal, da je težava umeščanje v prostor, saj se prostorski načrti občine sprejemajo včasih tudi po pet let, kar je po njegovem mnenju nesprejemljivo. »Velikokrat je težava tudi z vmesnimi potrjevanji projektov na ministrstvih, kjer je prisotna bojazen, da bo šlo kaj narobe, in se do onemoglosti preverja postopke,« je dodal župan Občine Pivka Robert Smrdelj.

 

Celotno oddajo si lahko ogledate tukaj: http://4d.rtvslo.si/arhiv/tarca/174271575


Objavljeno: 18.04.2014