Ob vložitvi skupne liste NSi in SLS: Z zmago želimo prispevati k močnemu glasu Slovenije v Evropski uniji

Ljubljana, 22. april 2014 – Predstavniki NSi in SLS so danes na Državni volilni komisiji vložili skupno listo kandidatov NSi in SLS za volitve poslancev Republike Slovenije v Evropski parlament, katere nosilec je sedanji evropski poslanec Lojze Peterle. Lojze Peterle ter oba predsednika strank SLS in NSi, Franc Bogovič in Ljudmila Novak, so po uradni vložitvi skupne liste podali izjavo za medije, v kateri so enotno poudarili, da bo z zmago skupne liste NSi in SLS zagotovljen močan glas Slovenije v Evropski uniji.

Evropski poslanec in nosilec skupne liste NSi in SLS Lojze Peterle je uvodoma izrazil veselje, da je skupna lista NSi in SLS že v tem času doživela veliko podpore. »Ljudje naklonjeno sprejemajo odločitev o skupni listi«, je dejal Peterle. Poudaril je še, da želimo z zmago skupne liste prispevati k močnemu glasu Slovenije v Evropski uniji. »Z najboljšim rezultatom bomo skušali okrepiti najboljšo politično opcijo, ki je bistveno prispevala k rešitvi krize v državah, kjer se je ta pojavila«, je dejal. Glede poteka kampanje pa povedal, da je načrt kampanje pripravljen in da kampanjo vedno doživlja kot nekaj kreativnega.

Predsednik SLS Franc Bogovič je v nogometnem žargonu povedal, da je v slovenskem političnem prostoru treba »malce umiriti žogo«, kar SLS in NSi s skupno listo počneta in tako krepita slovensko dejavnost v mednarodnem prostoru. Napovedal je, da bosta kampanja in delo v Evropskem parlamentu povezana z vsebinskimi vprašanji, odgovori nanje pa bodo pomagali tudi izhodu iz krize: »Da se tudi majhne države najdejo znotraj evropske povezave, da najdejo svoje mesto in svoje priložnosti v okviru izvozno usmerjenega gospodarstva. Na takšen način lahko zagotovimo blagostanje v naši državi.« Dosedanje izkušnje s področja kmetijstva, podeželja in okolja bo prenesel v Bruselj, pa tudi obratno: »Več Evrope moramo prinesti v Slovenijo, saj smo del Evrope. Slovenija se ne rešuje in se ne bo rešila samo pod Alpami, ampak je treba imeti širšo vizijo. Z vstopom na evropski parket želimo narediti ravno to: na neki širši ravni vplivati ter z jasnimi cilji poiskati in ponuditi rešitve za državo.«

Predsednica NSi Ljudmila Novak je dejala, da je Evropska unija izredno pomembna tudi za Slovenijo. »Naša skupna lista želi okrepiti Evropsko ljudsko stranko, ki pelje Evropo v smer miru ter sodelovanja, povezovanja in spoštovanja vseh narodov ter vseh držav«, je povedala. Poudarila je še, da samo ob močnem gospodarstvu in ob številnih delovnih mestih lahko zagotovimo tudi socialno varnost prebivalstva. Glede programa pa je dejala, da bo ta temeljil na programu Evropske ljudske stranke, ki zajema tudi vse težave Slovenije. »Zato se zavzemamo za mala in srednja podjetja, za zmanjšanje administrativnih ovir in za nizke davke«, je zaključila Ljudmila Novak.

Lista kandidatk in kandidatov NSi in SLS – po vrstnem redu:

  1. Lojze Peterle
  2. Aleš Hojs
  3. mag. Monika Kirbiš Rojs
  4. Nežika Pavlič
  5. dr. Vida Čadonič Špelič
  6. Jakob Presečnik
  7. Ljudmila Novak
  8. Franc Bogovič

Objavljeno: 22.04.2014