Poslanec SLS Janez Ribič: Referendum naj bo 25. maja ali pa skupaj z morebitnimi predčasnimi državnozborskimi volitvami oziroma jesenskimi lokalnimi volitvami

Ljubljana, 24. april 2014 – Stališče PS SLS k edini točki 61. izredne seje DZ RS, to je k Predlogu odloka o razpisu zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih, je pojasnil poslanec SLS Janez Ribič.

Zaradi nove zaušnice Ustavnega sodišča RS Državnemu zboru RS oziroma vladajoči koaliciji bomo po slabem mesecu ponovno odločali o odloku razpisa referenduma glede novele arhivskega zakona, ki ga je zahtevalo prek 46 tisoč državljank in državljanov. V Slovenski ljudski stranki se zavedamo, da je referendum temelj neposredne demokracije. To je demokratičen postopek, v katerem lahko sodelujejo vsi državljani z volilno pravico in podajo svoje mnenje o določenem vprašanju, zato je voljo ljudi, ki so se podpisali pod referendumsko pobudo, treba razumeti in spoštovati. Tako kot en mesec nazaj, se bomo tudi danes, kot smo se že včeraj na seji Odbora za kulturo, pregovarjali, kateri datum je primernejši za izvedbo referenduma. V tem primeru imamo na voljo 25. maj, dan evropskih volitev, ki ga zagovarjajo predlagatelji referenduma, in 8. junij, ki ga predlaga koalicija. V Poslanski skupini Slovenske ljudske stranke, podobno kot predlagatelji odloka, ocenjujemo, da bi bilo referendum racionalneje izvesti 25. maja, saj bi bil prihranek stroškov izvedbe precejšen, približno 1,3 milijona evrov. V nasprotnem primeru bomo vsi poslanci, ne glede na naša stališča, kar zadeva datum izvedbe referenduma, predmet negodovanja državljank in državljanov o tem, kako skozi okno mečemo njihov denar. A karavana gre dalje, ne glede na to, kako glasni smo, zato velja pričakovati, da amandma kolegov iz SDS, s katerim bi izvedli referendum skupaj z evropskimi volitvami, ne bo sprejet, in bomo volivce v štirinajstih dneh kar dvakrat povabili na volišče.

Naj se ustavim še pri vsebini, o kateri se bo odločalo na referendumu. Takrat, kot bi se dalo razumeti, se bo odločalo o tem, ali smo za odprtje arhivov Udbe ali temu nasprotujemo. O podobnem vprašanju smo pred leti že odločali na referendumu in takrat je bil rezultat jasen. Prek 70 % opredeljenih volivcev je odločilo, da morajo arhivi nekdanje SDV, Službe državne varnosti, Udbe, postati prosto dostopni. A stvari vendarle niso tako preproste, kot so videti na prvi pogled. Na referendumu se bo odločalo o usodi celotnega arhivskega zakona, ki v marsikaterem pogledu pomeni izboljšanje trenutnega stanja na področju arhivske stroke. Slednja niti sama ni enotna pri tem, ali sprejete spremembe, o katerih se bo odločalo na referendumu, pomenijo večjo ali manjšo dostopnost do tako imenovanega udbovskega gradiva. Niti se o tem ne moremo ali ne znamo dogovoriti politiki. V Poslanski skupini Slovenske ljudske stranke lahko le obžalujemo, da pomladne stranke, ko smo imele to možnost, nismo znale ali zmogle tega področja urediti na evropsko primerljiv način, ki bi bil jasen in ki ne bi dopuščal različnih interpretacij, ki smo jim priča tako pri trenutni ureditvi kot pri ureditvi, ki bo predmet referendumskega odločanja. Bojimo se, da tudi odločitev državljanov na referendumu, kakršnakoli že bo, področja ustrezne dostopnosti do gradiv nekdanje Službe državne varnosti ne bo dokončno uredila. V Slovenski ljudski stranki vztrajamo na stališču, da ima vsak pravico do groba, na katerem lahko njegovi še živeči sorodniki prižgejo sveče, se ga spomnijo, se mu poklonijo. Številni svojci ravno zaradi uničenih gradiv o zločinih totalitarnega sistema in zaradi omenjenega dostopa javnosti do teh gradiv prej omenjenih dejanj še danes tega ne morejo storiti, ker niti ne vedo, kaj se je dogajalo z njihovimi sorodniki, niti kje so bili položeni k poslednjemu počitku. Zločine iz preteklosti je treba raziskati in ugotoviti, kje so žrtve, in predvsem, kdo so njihovi krvniki, zato podpiramo trenutno veljavno ureditev, ki, po našem mnenju, omogoča lažje raziskovanje tovrstnih zločinov. Podpiramo pa tudi, da se o tem vprašanju opredelijo volivke in volivci na referendumu. Škoda bo, če referendum ne bo 25. maja. To bo pomenilo, da niste podprli predloga Slovenske ljudske stranke, da naj bo referendum skupaj z morebitnimi predčasnimi državnozborskimi volitvami ali jesenskimi lokalnimi volitvami.

 

vir fotografije: DZ RS


Objavljeno: 24.04.2014