Lista NSi in SLS: Verjamemo v Prekmurje

Ljubljana, 6. maj 2014 – Skupna kandidatna lista NSi in SLS je v ponedeljek obiskala Prekmurje. Velik poudarek je delegacija namenila razvoju Prekmurja, predvsem so izpostavili pomen črpanja kohezijskih sredstev. Družno z nekaterimi župani prekmurskih občin so kandidati poudarili, da so evropska sredstva na voljo, moramo jih le izkoristiti.

 Ugotovitev iz bogatega obiska Prekmurja je, da male občine poživljajo Slovenijo. Župani so jasno povedali, da je za razvoj posameznih občin pomembno črpanje evropskih sredstev.

Obisk je delegacija kandidatov NSi pričela v Občini Velika Polana, kandidate je sprejel župan občine Damijan Jaklin. Župan je predstavil aktivnosti občine ter poudaril pomen črpanja evropskih sredstev. Velika Polana je namreč ena iz med najuspešnejših slovenskih občin pri črpanju evropskih sredstev.

Sledil je obisk občine Turnišče, kjer se je evropska lista sestala s predstavniki podjetja Paradajs, d.o.o. iz Renkovcev, ki pod znamko Lušt na šestih hektarjih pokritih površin pridelujejo paradižnike.

Nato so kandidati odšli v Občino Puconci, kjer so se na občini najprej sestali z županom Ludvikom Novakom. Tudi župan Puconcev je poudaril, da so evropska sredstva dobro izkoristili, imajo pa številne načrte tudi v prihodnje.

V Mestni občini Murska Sobota pa si je delegacija ogledala družinsko podjetje Kodila, d.o.o., ki se ukvarja s predelavo mesnih izdelkov. Lastnik podjetja je delegaciji NSi in SLS predstavil potek dimljenja ter sušenja šunke.

V večernih urah pa je v grajski dvorani soboškega gradu potekalo srečanje z volivci. Sporočilo večera je bilo jasno: Listo NSi in SLS se splača voliti, saj gre za dober projekt, ki lahko obrodi dobre in obilne sadove. Gre za projekt, ki bo lahko imel pozitivne posledice za prihodnost Slovenije.

Že dopoldan pa je v Veliki Polani potekala novinarska konferenca. Nosilec skupne liste Lojze Peterle je dejal, da ne obsoja kolegov, ki so pred leti glasovali za novo Občino Velika Polana, saj prav male občine poživljajo razvoj Slovenije in zato težko razume pozive k njihovemu ukinjanju oziroma racionalizaciji. Odstop vlade pa lahko po Peterletovem mnenju obeta dolgo dobo praznega teka, pri čemer bi lahko ogrozili dinamiko črpanja evropskih sredstev.

»Želimo si, da procedure normalno tečejo naprej, saj si Slovenija, ki je v krizi, ključne reforme pa še niso opravljene, tega ne more privoščiti. Prav kohezijska politika Evropske zveze pa nam lahko pomaga,« je poudaril Peterle in dodal, da nobena lista ni tako močna kot njihova, saj ima pet ministrov, pet nekdanjih in sedanjih poslancev ter dva evroposlanca ter sedem ljudi z vladnimi izkušnjami.

Več Evrope v Sloveniji si želi tudi Franc Bogovič, predsednik SLS in kandidat na skupni listi. Po njegovem mnenju pa že lista predstavlja splošno idejo EU, to je povezovanje. Kandidatka SLS na skupni listi Monika Kirbiš Rojs pa meni, da je kljub birokratskim oviram mogoče uspešno črpati evropska sredstva.

V Murski Soboti so Lojze Peterle, Franc Bogovič in Monika Kirbiš Rojs nastopili tudi na radiu Murski Val. Lojze Peterle je v oddaji povedal, da se v Prekmurju vidi kar nekaj optimizma. Poudaril je še, da Evropska unija zveza miru ter da alternative Evropski uniji ni. Ob tem je komentiral aktualne zadeve in dejala, da upa, da bo po tej vladi končno nastopil čas reform.

Franc Bogovič pa je povedal, da je skupna lista NSi in SLS odličen primer, da se v slovenski politiki lahko dobro sodeluje. Poudaril je še, da pri izvedbi projektov ni krivda na občinah, ampak na drugi, tretji ravni državnih uradnikov ter da je pri financiranju projektov je problem tudi poštenje.

Monika Kirbiš Rojs, strokovnjakinja pri črpanju evropskih sredstev, je izpostavila, da je škoda, da iz evropskega proračuna ne znamo počrpati več sredstev.


Objavljeno: 06.05.2014