Komentar predsednika SLS Franca Bogoviča ob razpustu parlamenta

Ljubljana, 2. junij 2014 – Predsednik SLS Franc Bogovič je včeraj, v nedeljo 1. junija 2014, ob zaključku 67. izredne seje Državnega zbora RS, ki mu je uro kasneje sledil razpust parlamenta, v izjavi za medije ocenil mandat sedanje sestave DZ RS. Povedal je, da so se težave začele že pri sestavljanju vladne koalicije, organih DZ RS in pri imenovanju predsednika DZ RS. Bogovič je poudaril, da se je v tem mandatu ponovno pokazalo, da novi obrazi ne prinesejo nobene stabilnosti politiki. »Zadnja vlada je nastopila praktično brez koncepta, ves čas se ni uspela dogovoriti glede nobene pomembne zadeve, katere so tiste stvari, ki bi jih bilo v tem času treba narediti: nobena reforma ni bila sprejeta, izvedbeni fiskalni zakon ni bil sprejet in podobno,« je dejal Bogovič in dodal, da je »lansko jesen že sam ocenil, da je to operativno nesposobna vlada in dal predlog lanskega septembra, da se naredi tehnična vlada, se mandate oddela do konca in se naredi tiste stvari, ki jih je treba«.

Vlada, katere del je bila tudi SLS, je po besedah predsednika SLS Franca Bogoviča »šla po poti, po kateri bi morala iti vsaka resna in pa tvorna vlada v takšnih razmerah«, saj je v nasprotju s Pahorjevo vlado, ki je kljub krizi in padcu BDP povečala javno porabo, začela s sprejetjem ZUJF in s krčenjem javne porabe. »Sledile so ključne stvari okoli sanacije bank in ustanavljanje Slovenskega državnega holdinga,« je pojasnil Bogovič. Izpostavil je, da je naslednja vlada nastala brez koncepta in opozoril, da sta bila oba omenjena projekta slabše izpeljana zaradi nepotrebnega padca prejšnje vlade: »Ključne zadeve nam danes polzijo iz rok, to je največja težava, ki jo bomo imeli. Bojim se, da o tem globokem posegu v davkoplačevalske žepe, za sanacijo bank, enostavno še danes nimamo čiste slike.«

»Od takrat naprej, ko je padla koalicija, tudi v parlamentu – ne samo, da je padla vlada, ki se je zavedala odgovornosti in tudi sprejemala ukrepe – se enostavno ni znalo več v DZ RS spoprijeti z nobenim realnim in resnim problemom, z nobenim reformnim pristopom,« je še povedal Bogovič.

Komentarju predsednika SLS Franca Bogoviča v celoti, kjer spregovori tudi o tehnični vladi, fiskalnem pravilu, zavajajočem in nerealno pripravljenem proračunu in lahko prisluhnete spodaj.


Objavljeno: 02.06.2014