Novela arhivskega zakona prinaša preveč tveganj za zlorabe zakonskih določil, zato bo SLS na nedeljskem referendumu glasovala proti uveljavitvi zakona

Novela arhivskega zakona nakazuje tudi možnost dodatnega podaljševanja postopkov izdaje arhivskega gradiva, kar je nesprejemljivo

 

Ljubljana, 6. junij 2014 – Poslanska skupina SLS je že med postopkom obravnave novele Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA-A) opozarjala, da zakon resnično nakazuje željo po večji odprtosti arhivov, kar v SLS ves čas zagovarjamo in si boljše dostopnosti do arhivskega gradiva tudi želimo. Vendar so v zakonu tudi določene določbe, ki pomenijo preveliko tveganje, da bi lahko prihajalo do zlorab v okviru obvezne anonimizacije arhivskih vsebin. Ob tem ostaja preveč odprtih vprašanj okoli ustrezne ureditve ščitenja človekovih pravic, pri tem pa se nakazuje tudi precejšne podaljšanje postopkov pridobivanja arhivskega gradiva.

 

Iz vseh teh razlogov v SLS omenjeni zakonski noveli nasprotujemo in k takšnemu glasovanju na nedeljskem referendumu pozivamo tudi naše članstvo. Ob tem tudi pozivamo državljanke in državljane, naj se referenduma udeležijo in izkoristijo ta najbolj demokratični instrument neposrednega odločanja. 

 

V SLS sicer zelo obžalujemo, da se Vlada RS pri problematiki arhivov ni bolj potrudila, saj je pristojni minister dr. Uroš Grilc, večkrat obljubil dodatna usklajevanja, kjer bi zakon poskušali dodatno dodelati še pred zahtevami za sklic naknadnega zakonodajnega referenduma, pa do tega ni prišlo. Poslanska skupina SLS je ob začetku referendumskih aktivnosti javno pozvala vse deležnike in preostale parlamentarne stranke, naj se še enkrat sestanejo ter poskušajo zakon uskladiti, vendar ustreznega odziva ni bilo niti s strani pristojnega ministrstva, ki je zakon pripravilo, niti s strani predlagateljev referenduma.

 

Po oceni SLS bi sicer morali takšne teme in zaplete reševati poslanci v okviru zakonodajnega postopka v Državnem zboru RS, saj smo prepričani, da bi lahko brez večjih težav in z nekaj volje zakon izboljšali v smeri, da bi še dodatno odpiral arhive in bil hkrati sprejemljiv za vse deležnike.

 

Spodaj si lahko ogledate izjavo predsednika SLS Franca Bogoviča o noveli arhivskega zakona in referendumu.


Objavljeno: 06.06.2014