Predsednik SLS Franc Bogovič: Na teh volitvah bomo garant za razvoj Republike Slovenije

SLS za izredno sejo DZ RS z dvema novelama zakonov, ki sta ju predlagali NSi in SLS  o dohodnini in davku od dohodka pravnih oseb – za pomoč gospodarstvu

Ljubljana, 10. junij 2014 – Na današnji novinarski konferenci sta predsednik SLS Franc Bogovič in vodja Poslanske skupine SLS Mihael Prevc spregovorila o trenutnem političnem dogajanju v Sloveniji. Mihael Prevc je izpostavil ravnanje predsednika Državnega zbora RS Janka Vebra, ki dveh predlogov zakonskih novel, o dohodnini in o davku od dohodka pravnih oseb, ni uvrstil na dnevni red sredine izredne seje DZ RS. Franc Bogovič pa je v zvezi s pripravami SLS na predčasne volitve poslancev v Državni zbor RS povedal, da je pripravljen zelo ambiciozen razvojni program SLS. Danes bo potrjen na volilnem štabu stranke.

Vodja PS SLS Mihael Prevc je dejal, da SLS zbira podpise poslancev za sklic izredne seje DZ RS, kjer bosta obravnavana Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o dohodnini in Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davku od dohodkov pravnih oseb. Pojasnil je, da predsednik DZ RS Janko Veber kljub dogovoru z vodji poslanskih skupin teh predlogov ni uvrstil na dnevni red izredne seje, ki bo v parlamentu potekala v sredo. Po dogovoru naj bi nabor vseh tistih zakonov, ki jih je nujno pripeljati do realizacije oz. do nadaljnje obravnave še v trenutni sestavi DZ RS, sprejemali na izredni seji in ne na redni. Določila v omenjenih predlogih zakonov so po besedah Prevca »še kako pomembna za pomoč gospodarstvu in nenazadnje za izboljšanje poslovnega okolja na področju gospodarstva«. Tudi v prvi obravnavi v DZ RS sta bila predloga, ki sta ju v obravnavo vložili Poslanska skupina NSi in Poslanska skupina SLS, deležna velike podpore, kar 57 poslancev je glasovalo, da sta primerna za nadaljnjo obravnavo. Ravnanje predsednika DZ RS Janka Vebra je vodja PS SLS Mihael Prevc označil za nedemokratično.

Predsednik SLS Franc Bogovič deli Prevčevo razočaranje nad Vebrom, saj bodo po njegovih besedah »nekateri v naslednjih dneh imeli polna usta besed, kako se borijo za drobno gospodarstvo, danes pa nočejo na izredno sejo DZ RS uvrstiti zakonov, ki so že bili v redni obravnavi še pred razpustom parlamenta in ki bi pomagali gospodarstvu«. Uvedba teh ukrepov bi bil tudi prvi korak za zagotovitev večje konkurenčnosti našega gospodarstva, kar je eno izmed priporočil Evropske komisije Sloveniji.

V zvezi s pripravami SLS na predčasne volitve poslancev v Državni zbor RS je Bogovič dejal: »Priprave na kampanjo smo se lotili zelo resno in odgovorno. Pripravili smo zelo ambiciozen razvojni program za volitve, ki bo nocoj potrjen na volilnem štabu SLS in predstavljen javnosti v naslednjih dneh. Na listi SLS ne želimo imeti ljudi, ki imajo na svojih obrazih maske. Želimo ljudi, ki so v preteklosti že s svojim delom pokazali, da so zaupanja vredni in so porok za to, da po volitvah ni različnih neznank, presenečenj. Za našimi kandidati (op. p. postopek evidentiranja kandidatov je v zaključni fazi) stojijo njihovo delo, pripadnost SLS in Sloveniji«. Sodelovanje SLS in NSI je Bogovič označil za programsko razvojno koalicijo, ki bo temeljila na usklajenih programskih izhodiščih obeh strank. Dodal je, da z veseljem pričakuje te volitve in kampanjo, »ki bo v juliju očitno vroča«.

Spodaj si lahko ogledate videoposnetka novinarske konference.

 


Objavljeno: 10.06.2014