Predsednik SLS Franc Bogovič: Resnost situacije zahteva širši konsenz

Ljubljana, 10. junij 2014 – Predsednik SLS Franc Bogovič je bil včeraj gost v oddaji Studio City, kjer je podal svoje poglede na osem priporočil, ki jih je Slovenija dobila iz Evropske komisije. »To je delo, ki ga mora Slovenija narediti predvsem zaradi sebe. Smo del širše skupnosti, pristopili smo tudi v EU območje, zato imamo pregled tudi nad tem, kar počnemo,« je povedal Bogovič in dodal, da moramo našo državo narediti bolj učinkovito: »Situacija je tako resna, da potrebujemo za to širši konsenz.«

Na vprašanje, zakaj stranke sploh rabijo programe, ko pa bo ukrepe narekovala Evropa je Bogovič odvrnil, da so med programi strank vendar precejšnje razlike, in poudaril: »Nekatere stranke smo že do sedaj govorile, da se je treba končno zavedeti, da smemo porabiti toliko, kolikor ustvarimo, medtem, ko je doktrina nekaterih, da lahko živimo še naprej na kreditih.« Smotrna poraba je ena ključnih točk za vzpostavitev bolj konkurenčnega okolja, »v katerem bo več ljudi delalo, bodo boljše službe, in na ta način bomo lahko to odplačali«, je predsednik SLS Franc Bogovič povzel pot do poplačila dolgov, ki si jih je nabrala Slovenija. »Tisti, ki govorijo, da bomo z novimi davki, z višjimi davki, ustvarili več delovnih mest in prišli iz te krize, se enostavno motijo. Na tej točki se bodo kresali programi, na koncu pa bo treba poiskati skupno točko,« je izpostavil.

Po mnenju Franca Bogoviča pokojnin v Sloveniji ni mogoče več nižati – priporočilo EK je treba brati drugače: »Gre predvsem za uskladitev daljšanja življenjske dobe z dobo upokojitve.« Država bo morala biti prožna, starejšim od 55 let naj omogoči zaposlitev s krajšim delovnim časom, kot so to storili v Nemčiji, v okviru koristnih del bi morali aktivirati tudi brezposelne, poskrbeti pa je treba tudi za usmeritev šolarjev na različna področja in poklice, ne le v študij, je Bogovič naštel še nekaj nujnih ukrepov za izhod iz krize.

Oddajo Studio City si lahko v celoti ogledate tukaj.


Objavljeno: 10.06.2014