Doc. dr. Klasinc: Temeljna naloga arhivistike je omogočanje neoviranega dostopa do dokumentacije

Ljubljana, 11. junij 2014 – Tokratni gost oddaje V družbi s Slovensko ljudsko stranko, ki je bila na Radiu Sora predvajana v četrtek, 5. junija 2014, je bil predsednik Politične akademije SLS doc. dr. Peter Pavel Klasinc. Tema pogovora je bil Zakon o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZDVAGA) ter referendum, na katerem se je v nedeljo odločalo o uveljavitvi omenjenega zakona.

 

Doc. dr. Klasinc je poudaril, da je referendum najvišja oblika demokratičnega odločanja. Pojasnil je, da se je stroka uskladila ter pripravila gradivo za osnutek zakona v skladu s sodobnimi pogledi na arhivsko teorijo in prakso, vendar je je bil v postopku sprejemanja spremenjen do te mere, »da ni več takšen, kot smo ga mi v stroki obravnavali, moramo mi do tega zakona zavzeti negativno stališče«.

 

V razpravi med politiko in stroko, ki je sledila sprejemanju drugačne različice zakona, »smo arhivisti se znašli na dveh bregovih,« je povedal doc. dr. Klasinc, »nekateri kolegi govorijo, da ni bilo preveč politike v stroki, jaz pa osebno trdim, da je politika prevzela stroki tisti veter«, s katerim so želeli obravnavati ta zakon naprej. Dodal je še, da jim ni uspelo rešiti temeljnega vprašanja slovenske arhivistike: »Da so javni arhivi ustanovljeni in plačani iz davkoplačevalskega denarja za to, da hranijo arhivsko gradivo, ki je javno dostopno,« saj je temeljna naloga arhivistike prav to – omogočanje neoviranega dostopa do dokumentacije in informacij, ki so v arhivskem gradivu.

 

Oddajo v celoti lahko poslušate spodaj.


Objavljeno: 11.06.2014