Predsednik SLS Franc Bogovič: Slovensko gospodarstvo potrebuje sistematično odpravo navlake v zakonodaji

Ljubljana, 17. junij 2014 – Predsednik SLS Franc Bogovič se je danes udeležil 3. Vrha malega gospodarstva GZS, kjer je dejal, da je 80 let zgodovine v skupni državi pustilo velik pečat in poudaril, da so se nekoč podobni sistemi spremenili. »Ključni naloga je, da začne delovati tržno gospodarstvo, ki ga nismo imeli že vrsto desetletij in da se poenostavi gospodarstvo v regulativo ter naredi okvir za prijazno gospodarstvo,« je poudaril Bogovič. Predsednik SLS Franc Bogovič je še poudaril, da je v slovenskem prostoru v zakonodaji cela vrsta navlake, ki jo je treba sistematično odpraviti v prihodnjih letih.

Bogovič je povedal, da v Sloveniji pogreša partnerstvo med GZS, delodajalci, sindikati in Vlado RS. »Kot nekdanji minister za okolje in prostor sem imel možnost sodelovanja. Govorili smo o posameznih uredbah in počasi korak za korakom reševali tiste stvari, ki so se nam zavlekle v naš zakonodajni okvir,« je dodal Bogovič.

Kot prvi korak je predsednik SLS Franc Bogovič izpostavil regulacijo davčne bremenitve dela. Dejal je, da bo stranka za 200 milijonov znižala davke na delo in na ta način preprečila pritisk na zajamčene plače. Naslednji potreben korak je regulacija področja trga dela – ustanovitev Agencije za delo in vzpostavitev stanja, da se bo v Sloveniji izplačalo delati.

»Razvojni model Slovenije temelji na večji konkurenčnosti in temu, da želimo v SLS postati partner malemu gospodarstvu in na splošno ne uvajati novih davkov. Partnerstvo smo dokazali že v preteklem letu, ko smo uspeli zaustaviti nepremičninski davek in s tem mislimo tudi nadaljevati,« je še dejal Bogovič in poudaril, da je za razvoj potrebna poenostavitev države. »Za ta namen imamo v programu celo vrsto aktivnosti in pristojnosti, ki se danes odvijajo na državnem nivoju, da se spravijo na nižji – medobčinski in občinski nivo, kjer je ta administracija bistveno bolj učinkovita,« je poudaril predsednik SLS.

Kot tretji steber programa Bogovič navaja konsolidacijo javnih financ in zmanjšanje javne porabe za 500 milijonov evrov ter sprejemanje reformnih ukrepov na različnih področjih, ki imajo za posledico znižanje proračuna Slovenije.


Objavljeno: 17.06.2014