Bogovič: V tem trenutku je najpomembnejše, da les, ki po žledolomu leži v gozdovih na tleh, pospravimo, preden začne propadati

Ljubljana, 17. februar 2014 – Predsednik SLS Franc Bogovič je v petek v izjavi za Planet TV povedal, katere rešitve bi bilo nujno uvesti, da bi se vprašanje spravljanja lesa iz gozdov čimprej in čimbolj učinkovito uredilo, prav tako pa bi se ustvarila nova delovna mesta.

Predsednik SLS Franc Bogovič je povedal, da je v tem trenutku najpomembnejše, da les, ki po žledolomu leži v gozdovih na tleh, pospravimo, preden začne propadati. Ob tem je treba pomagati tudi starejšim lastnikom gozdov, ki so manj aktivni na terenu, pomagalo bi se jim lahko tudi z javnimi deli. Drugi korak je pravzaprav priložnost za Ministrstvo RS za kmetijstvo in okolje, da po tem, ko bo les pospravljen, nekaj naredi glede njegove uporabe. Bogovič predlaga vzpostavitev centrov za lesno biomaso, lesnih centrov, kjer se ponujata dve priložnosti, predelava lesa in energetska izraba. Lesni centri bi imeli tudi potencial za štiri do pet tisoč delovnih mest. Pristojno ministrstvo in minister Židan morata končno zagotoviti tudi sredstva, ki bodo gozdarjem omogočila iti na teren.

»V letu, ko sem bil minister, pristojen tudi za gozdove, je ministrstvo izpeljalo projekta za dva centra, v Savinjski dolini in Šentrupertu, ki bosta za les poskrbela od začetka do konca,« je povedal Bogovič. Kot praktičen primer dobre prakse je podal podatek, da bo v zaporu na Dobu 750.000 litrov kurilnega olja na leto zamenjala lesna biomasa. S tem se bo lahko zmanjšal uvoz nafte v državo in povečalo število delovnih mest.

Posnetek izjave za Planet TV si lahko ogledate spodaj.


Objavljeno: 17.02.2014