Predsednik SLS Franc Bogovič: SLS v dobri kondiciji za lokalne volitve 2014

Izvršilni odbor SLS imenoval Glavni volilni štab za lokalne volitve 2014

 

Poziv dr. Miru Cerarju, da področju lokalne samouprave nameni primernejšo pozornost v koalicijski pogodbi

 

Ljubno ob Savinji, 20. avgust 2014 – Danes je Izvršilni odbor SLS zasedal na temo priprav na oktobrske lokalne volitve. Člani IO SLS so skladno s sprejetimi Pravili o določanju kandidatk in kandidatov za lokalne volitve, volitve občinskih svetnikov in svetnic ter županj in županov na listi Slovenske ljudske stranke, imenovali Glavni volilni štab SLS za lokalne volitve, ki ga sestavljajo predsednik SLS Franc Bogovič, vodja Glavnega tajništva SLS Mateja Jagodič, župan Občine Slovenska Bistrica dr. Ivan Žagar, župan Občine Pivka Robert Smrdelj, župan Občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah Darko Fras, pooblaščenec župana Mestne občine Celje mag. Marko Zidanšek, podžupanja Občine Litija Lijana Lovše ter župan Občine Slovenske Konjice in predsednik Kluba županov SLS Miran Gorinšek, ki prevzema tudi vodenje glavnega volilnega štaba za lokalne volitve 2014.

 

IO SLS se je seznanil s volilnimi opravili in do sedaj evidentiranimi kandidati za vse funkcije, ki bodo voljene na letošnjih jesenskih lokalnih volitvah. IO SLS je sprejel je oceno, da je SLS v dobri kondiciji pred uradnim začetkom volilne kampanje za lokalne volitve, kar nakazuje tudi moto SLS na letošnjih lokalnih volitev, in sicer, da bo SLS nastopila z ljudmi, ki so sposobni stopiti skupaj, znajo poslušati ter dobro in odgovorno delati za občanke in občane, za razvoj in ugled slovenske države na ravni njene lokalne samouprave.

 

Na novinarski konferenci ob robu seje IO SLS je predsednik SLS Franc Bogovič izpostavil, da je SLS zmagovalka prejšnjih lokalnih volitev leta 2010 po številu županov, saj so ljudje izkazali največje zaupanje ravno županskim kandidatom iz vrst Slovenske ljudske stranke. »41 županov je bilo na prejšnjih volitvah izvoljenih iz SLS in še 10 županov s podporo SLS, skupno torej 51 županov,« je povedal Bogovič in izrazil pričakovanje IO SLS, da bo stranka na jesenskih lokalnih volitvah ta rezultat ponovila. 

 

Bogovič se je dotaknil tudi osnutka koalicijske pogodbe s strani nastajajoče prihodnje Vlade RS, pri čemer je izrazil zaskrbljenost nad pomanjkanjem razvojne in reforme vizije nastajajoče koalicije. »Ne le, da v koalicijskih pogajanjih ni v ospredju ambicioznega spodbujanja gospodarstva in resne ambicije za konsolidacijo javnih financ, skrbi nas tudi, da predlagani mandatar za sestavo vlade dr. Miro Cerar skupaj s pogajalci iz SD in Desus tudi področju lokalne samouprave ne posveča primerne pozornosti, čeprav so dejansko ravno občine po našem prepričanju danes najbolje delujoči del države,« opozarja Bogovič, ki izpostavlja, da se na področju občin izvede več kot dve tretjini vseh javnih investicij, v katerih so vključena tudi evropska sredstva. Dr. Miru Cerarju Franc Bogovič zato predlaga, da področju lokalne samouprave nameni primernejšo in večjo pozornost v koalicijski pogodbi, pri čemer naj se koalicijski razmislek o primernosti organiziranosti lokalne samouprave ne zoži zgolj na vprašanje krčenja števila občin, primernosti odpoklica županov in občinskih svetnikov, temveč naj se osredotoči na prenos določenih pristojnosti države (oz. ministrstev) na nižjo raven, kot je npr. delovanje centrov za socialno delo, prostorsko načrtovanje, določene pristojnosti s področja kmetijstva (namakanje, komasacija itd.) in upravljanja regionalnih cest – po principu subsidiarnosti (prenos pristojnosti na raven, kjer se le-te bolje opravijo).

 

Glavni odbor SLS bo zasedal v ponedeljek, 25. avgusta 2014.


Objavljeno: 20.08.2014