Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek: Temeljne vrednote, ki jih je zagovarjal prof. dr. Franc Zagožen, ostajajo pomembne tudi danes

Ljubljana, 23. februar 2015 – »Pred enim letom, 23. februarja 2014, smo se poslovili od enega naših najvidnejših članov, prof. dr. Franca Zagožna. Bil je med ustanovitelji sodobne Slovenske ljudske stranke in pomembno sooblikoval dogajanje v času, ko je Slovenija stopala na svojo samostojno pot,« ob obletnici smrti prof. dr. Franca Zagožna sporoča predsednik SLS mag. Marko Zidanšek.

Prof. dr. Franc Zagožen je vedno na prvo mesto postavljal ljudi in o svojem vstopu v politiko, po intenzivnem znanstvenem in raziskovalnem delu na področju genetike, pravil, da v politiko človek ne gre, da bi imel kaj od tega, pač pa je politika služenje ljudem: »Vse kar delamo, je zaradi ljudi, ne zaradi strojev, ne zaradi informatike, ampak zaradi ljudi, njihove osebnosti, njihovih pravic, njihove svobode.«

Prof. dr. Zagožen je bil zagovornik demokratičnega dialoga in njegova vizija je rodila samozavest slovenskega naroda za demokratične spremembe. Natančno je vedel, kam želi pripeljati slovenski narod, kot vodja Demosovega poslanskega kluba in kasneje pri oblikovanju slovenskega pravnega reda v prvem desetletju slovenske samostojnosti pa je jasno začrtal tudi pot, na katero smo Slovenci skupaj stopili.

»Ponosni smo, da je bil idejni oče slovenskega naroda in prve demokratične politične stranke v Sloveniji po II. svetovni vojni, Slovenske kmečke zveze, ki se je kasneje preimenovala v Slovensko ljudsko stranko, eden predsednikov SLS. Temeljne vrednote, ki jih je zagovarjal, ostajajo pomembne tudi v današnjem času. V SLS tako lahko ponosno povemo, da smo danes in bomo tudi v prihodnje stranka ljudstva in stranka za ljudstvo, ki na prvo mesto postavlja človeka, spodbuja demokratični dialog ter stremi k izpolnjevanju interesov državljank in državljanov,« poudarja predsednik SLS mag. Marko Zidanšek.


Objavljeno: 23.02.2015