Zidanšek na srečanju s predsedniki pomurskih odborov stranke v Murski Soboti o PRP 2014‒2020

Jasmina Opec nova predsednica RO SLS Prekmurje

Murska Sobota, 26. februar 2015 ‒ Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek se je danes v okviru delovnega obiska Pomurju udeležil konstitutivne seje Regionalnega odbora SLS Prekmurje, na katerem je bila za predsednico RO SLS Prekmurje izvoljena podpredsednica SLS in podžupanja Mestne občine Murska Sobota Jasmina Opec. Podpredsedniki RO SLS Prekmurje so postali župan Občine Kobilje Robert Ščap, županja Občine Grad Cvetka Ficko in občinska svetnica Občine Puconci Sonja Fartek.

Peto v nizu srečanj predsednika SLS mag. Marka Zidanška s predsedniki in funkcionarji občinskih, mestnih in regionalnih odborov SLS iz 8. volilne enote je danes potekalo v Murski Soboti. Zidanšek je v izjavi za medije poudaril, da je mreža SLS na lokalni ravni trdna in dobro prepletena. “Veseli smo, da imamo na tem področju dobre volilne rezultate, veliko županov, občinskih in mestnih svetnikov. Prav gotovo je to področje tudi razvojno zelo pomembno za Slovenijo,” je dejal predsednik SLS mag. Marko Zidanšek.

Dotaknil se je tudi aktualnih političnih razmer: “Želimo si predvsem enega dobrega gospodarskega zagona, zato da ljudem omogočimo delovna mesta. To želimo doseči z nekaterimi spremembami v zakonodaji, zato da državo debirokratiziramo,” je povedal Zidanšek in izpostavil, da je Slovenija prenormirana, to pa ustvarja spone, ki omejujejo gospodarstvo: “V SLS želimo gospodarstvo rešiti teh spon.”

“Z organizacijami, ki delujejo na področju kmetijstva, smo ugotovili, da se je pri tem programu zelo hitelo, da se je uporabljalo premalo dialoga … Dokument, ki je nastal, za slovensko kmetijstvo, ki je izredno pomembno, ne predstavlja pravega razvojnega preboja. Prepričani smo, da se je treba hitro usesti za mizo in pripraviti korekcije Programa razvoja podeželja, zato da bomo v okoljskem delu, pa tudi pri kmetijskih spodbudah lahko navdušili čimveč kmetovalcev,” je Zidanšek dejal o Programu razvoja podeželja 2014‒2020 (PRP). Na to temo je sicer SLS včeraj v Medvodah pri Ljubljani organizirala predstavitev stališč, na kateri so svoje poglede predstavile nekatere kmetijske organizacije, pa tudi kmetje.

Novoizvoljena predsednica Regionalnega odbora SLS Prekmurje Jasmina Opec je o posledicah PRP za štajersko in pomursko kmetijstvo povedala, da veliko kmetov opozarja na dejstvo, da so nekatere rešitve v programu v nasprotju s težnjami Evropske unije. PRP bi moral več poudarka dati družinskim kmetijam, namesto da “favorizira večje kmetije in bo seveda oteževal delo na področju kmetijstva”. Jasmina Opec vidi v PRP težave tudi v prebirokratiziranosti, kar pomeni, “da se oddaljujemo od cilja povečanja zaposljivosti na podeželju. Na ta način jo bomo ravno zmanjševali.”

Jasmina Opec se je strinjala z Zidanškom, da je SLS v tem delu Slovenije zelo dobro zastopana, na zadnjih lokalnih volitvah se je število županov SLS tu celo povečalo: “To je dokaz, da nam ljudje zaupajo, da delamo dobro, in verjamejo, da imamo dobre rešitve.”

 

Spodaj si lahko ogledate izjavi Marka Zidanška in Jasmine Opec, fotografije pa najdete tukaj.

 


Objavljeno: 26.02.2015