Podpredsednik SLS mag. Franc Rozman na Radiu Sora: SLS mora biti del parlamenta

Ljubljana, 11. april 2015 – »Ko nam za majhen delček odstotka ni uspelo priti v parlament, so bili ljudje izredno presenečeni. Naklonjenost stranki narašča, Slovenci se zavedajo, da mora biti SLS tudi del parlamenta. Že zaradi tradicije, pa tudi zaradi vrednot, ki jih zastopamo,« je v pogovoru na Radiu Sora v četrtek, 9. aprila 2015, dejal podpredsednik SLS mag. Franc Rozman. Spregovoril je tudi o 25. obletnici prvih demokratičnih volitev v Sloveniji, Slovenski kmečki zvezi pri SLS, pomenu slovenskega kmetijstva ter nujnosti večje vloge države pri skrbi za izboljšanje naše samooskrbe.

SKZ pri SLS je po njegovem mnenju verjetno najpomembnejša stanovska organizacija SLS. »Ljudje nas vidijo kot zagovornike kmetov, kar tudi smo,« je povedal mag. Rozman. Izrazil je obžalovanje nad občasnimi očitki, da stranka na tem področju ne naredi dovolj, in poudaril, da se zaveda pomena kmetijstva za Slovenijo: »Dodana vrednost v kmetijstvu je majhna, zato ni moderna, vendar je vseeno ena redkih zares realnih dodanih vrednosti, to je primaren sektor. Če ne bomo samooskrbni, bomo propadli.«

Meni, da lokalne samooskrbe ni najlažje doseči, saj »Slovenija v geografskem smisli ni najbolj optimalna dežela«, ne za živinorejo, kjer nas prehiteva npr. Irska, ne za poljedelstvo: »Vseeno imamo lahko podobno kmetijstvo, kot ga ima npr. Avstrija. Kmetje imajo lahko zelo veliko vlogo pri ohranjanju naravne in kulturne krajine ter pri zares zdravih izdelkih. Zato bo tudi država morala za njih res ustrezno poskrbeti.« Po Rozmanovem mnenju smo kot majhna država izredno ranljivi, kar se pozna vsakič, ko kakšna evropska država ponudi nizke cene, Slovenija pa te izdelke uvozi, ne da bi poskrbela za prodajo lastnih izdelkov.

 

Pogovoru lahko v celoti prisluhnete spodaj.

 


Objavljeno: 11.04.2015