Peticijo za ohranitev NMP lahko podprete na spletni strani www.ohranimoNMP.si

Spoštovane državljanke in državljani Republike Slovenije,

predlog Pravilnika o službi nujne medicinske pomoči, ki ga je pripravilo Ministrstvo za zdravje Republike Slovenije obeta, da bomo v Sloveniji na področju nujne medicinske pomoči (NMP) naredili velik korak nazaj. Menim, da slovensko zdravstvo potrebuje reformo, vendar to ni pravi način. V reorganizaciji centrov NMP in njihovih satelitov se namreč skriva tudi ukinitev obstoječih in delujočih centrov NMP, ki so ključnega pomena za prebivalce težje dostopnih krajev po Sloveniji. Zavzemam se za ohranitev ustavne pravice do zdravstvene oskrbe za vse državljanke in državljane – s tega vidika je ta pravilnik protiustaven, saj vzpostavlja neenakost državljanov. V manjših krajih bo do nujnega bolnika prišel samo reševalec brez zdravnika. Dve tretjini državljanov ne živita v centrih. Preprečiti moramo, da bi postali na področju zdravstvene oskrbe drugorazredni državljani! Eden od razlogov za nov Pravilnik o službi NMP je tudi v racionalizaciji namenjenih sredstev, vendar bi v Sloveniji lahko denar prihranili pri marsičem drugem – pri zdravju ljudi in reševanju življenj pa moramo potegniti odločno črto.

Pobudo za peticijo za ohranitev centrov NMP sem dal, da skupaj poskrbimo za to, da se standard službe NMP ne bo znižal in ogrozil vseh nas.

Pri NMP vsaka minuta šteje in igranje s človeškimi življenji je nesprejemljivo, zato vas vabim, da peticijo za ohranitev centrov NMP podpišete tudi vi na spletni strani www.ohranimonmp.si!

mag. Marko Zidanšek

pobudnik in prvopodpisnik peticije za ohranitev NMP ter predsednik SLS

letakNMP_skupno


Objavljeno: 04.06.2015