Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek: Arbitražni sporazum mora biti – ne glede na hrvaški predvolilni oportunizem – izpeljan do konca

Slovenija mora bolj kot kadarkoli prej pokazati svojo enotnost

Ljubljana, 23. julij 2015 – »V SLS nas veseli, da ostajajo zgodovinska in pravna dejstva v zvezi s slovensko-hrvaško mejo nespremenjena ne glede na nečastno ravnanje obeh slovenskih zastopnikov. Kot  v SLS trdimo že od osamosvojitve naprej, so argumenti na strani Slovenije. Republiki Sloveniji pripada teritorialni stik z odprtim morjem in status pomorske države!« poudarja predsednik SLS mag. Marko Zidanšek in dodaja: »V SLS verjamemo, da bo arbitražno sodišče dosledno upoštevalo lastna pravila, po postopku zamenjalo slovenskega arbitra in sprejelo končno odločitev glede poteka meje. Arbitražni sporazum mora biti – ne glede na hrvaški predvolilni oportunizem – izpeljan do konca.«

Če katera od političnih strank v samostojni Sloveniji, potem je SLS tista, ki je ne glede na pridobivanje ali izgubljanje političnih točk dosledno in nepopustljivo branila slovenske interese. Od slovenske osamosvojitve je SLS v javnosti prepoznavna kot nosilka aktivnosti za pravično rešitev mejnega spora s Hrvaško, ki bi upošteval pravna in zgodovinska dejstva. Leta 2010 smo organizirali močno kampanjo za razrešitev spora o poteku meje med Slovenijo in Hrvaško med obema državama in ne na arbitražnem sodišču. Na naknadnem zakonodajnem referendumu je volja ljudstva odločila drugače. To odločitev moramo vsi spoštovati, prav tako pa morata tako Slovenija kot Hrvaška spoštovati sporazum, ki sta ga sklenili in ratificirali. Obe strani sta z vstopom v arbitražo sprejeli Izbirna pravila Stalnega arbitražnega sodišča za razsojanje v sporih med dvema državama, ki določajo tudi postopek v primeru arbitrovega neprimernega ali nečastnega ravnanja.

Hrvaška politika in mediji so enotno nastopili proti slovenskemu članu arbitražnega sodišča dr. Jerneju Sekolcu in slovenski agentki mag. Simoni Drenik, ki sta s svojim ravnanjem izdala zaupanje Slovencev. Ravnanje hrvaške strani, njenih obveščevalnih in drugih služb, ki so očitno prisluškovale telefonskim pogovorom dveh v postopku pred arbitražnim sodiščem najvišjih predstavnikov Slovenije, so nedvoumen dokaz, da je Hrvaška v postopek arbitraže od vsega začetka pristopila z figo v žepu. Ob upoštevanju časovnega sovpadanja objave prisluhov s približevanjem končne odločitve arbitražnega sodišča, napovedane čez nekaj mesecev, in bližajočih se hrvaških parlamentarnih volitev lahko sklepamo, da gre za umetno ustvarjen mednarodni škandal za preusmeritev pozornosti.

»Gre za tipično hrvaško provokacijo temeljnih slovenskih ozemeljskih interesov. Slovenija mora v tem trenutku nacionalne interese postaviti na prvo mesto in bolj kot kadarkoli prej pokazati svojo enotnost,« poudarja predsednik SLS mag. Marko Zidanšek.


Objavljeno: 23.07.2015