Vlada RS danes brez konkretnih odgovorov ob pričakovanem begunskem in migrantskem toku s Hrvaške – Zidanšek pričakuje, da bo za pomoč prosila Frontex

Slovenija ni pravočasno spregledala

Ljubljana, 16. oktober 2015 – »Novinarska konferenca notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar in zunanjega ministra Karla Erjavca je pokazala, da Vlada RS še vedno ni ustrezno pripravljena na zaščito slovenske meje, ki je hkrati tudi schengenska! Dogovora ali t. i. Plana C s Hrvaško ni, glede zaščite meje in odziva Slovenije na nocoj pričakovan migrantski tok pa je bilo rečeno le, da bo ta sorazmeren ukrepom drugih držav. Očitno nikakršni pozivi niti predlogi naši trenutni vladi ne pomagajo, da bi sprejela kakršnokoli odločitev. Žal se je tudi skupna evropska politika v tej krizi izkazala za nezadostno. V SLS smo zato v sredo predstavili celostno rešitev za migrantsko in begunsko krizo, ustanovitev Svetovnega partnerstva za mir in Svetovne varnostne konference, in Evropsko ljudsko stranko, najmočnejšo politično skupino v Evropi pozvali k njeni izvedbi,« se je na pomanjkanje konkretnih odgovorov Vlade RS odzval predsednik SLS mag. Marko Zidanšek.

Ob napovedi zunanjega ministra, da bo Vlada RS po ponovnih pogovorih šele jutri predstavila dodatne ukrepe, kako bo Slovenija ravnala ob valu migrantov in beguncev, ki jih bo Hrvaška po zaprtju svoje meje z Madžarsko preusmerila v Slovenijo, se Zidanšek sprašuje, kaj so počeli do zdaj. »V SLS smo od začetka te krize poskušali najti rešitve za zaščito Slovenije, ki žal že zdaj, ko je bolj ali manj le tranzitna država, nima dovolj kapacitet za sprotno obravnavo in začasno nastanitev vseh beguncev in migrantov, ki na poti na sever prečkajo Slovenijo. Vlada RS pa še vedno nima scenarija za pričakovano zaporo tudi nemško-avstrijske in posledično avstrijske meje s Slovenijo! Slovenijo in Evropo smo pozivali, naj spregledata in najdeta konkretne rešitve za to krizo ter določita skupno izvedbeno varnostno politiko. Najmanj, kar jutri pričakujem, je da bo Vlada RS za pomoč pri zaščiti zunanje evropske meje zaprosila Frontex,« je še povedal predsednik SLS mag. Marko Zidanšek.


Objavljeno: 16.10.2015