Ministrica, spreglejte in reagirajte! Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek: Notranje ministrstvo naj takoj zapre mejo s Hrvaško, preden našo državo preplavijo begunci in migranti, ki jim bo onemogočena pot v ciljne države!

Ljubljana, 19. oktober 2015 – Po tem, ko se je vodja sindikata nemških policistov javno zavzel za postavitev ograje na meji z Avstrijo, je nujno, da Slovenija zapre svojo mejo s Hrvaško. Slovenija trenutno s Hrvaške sprejme 2500 beguncev in migrantov na dan, Avstrija pa le 1500. »Glede na to, da jih na vstop s Hrvaške čaka vsak dan 5000, lahko pričakujemo, da bo situacija v Sloveniji, ki še zdaleč nima dovolj nastanitev, da bi v njej ostalo 1000 beguncev in migrantov na dan, kmalu postala nevzdržna. Od kod bo Slovenija vzela dodatna sredstva za soočanje s to krizo, ko ji že za zagotavljanje osnovne socialne varnosti lastnih državljanov kronično primanjkuje sredstev? Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar naj nemudoma zapre mejo s Hrvaško, dokler ne bo jasno določeno, koliko beguncev in migrantov bo sprejela katera država ter kdaj. Ministrica naj s kolegi iz držav deležnic čimprej sklene natančen pisni dogovor o pogojih sprejemanja novih migrantov in beguncev v Slovenijo,« poziva predsednik SLS mag. Marko Zidanšek, ki opozarja tudi na izjavo hrvaškega premierja Zorana Milanovića o tem, da Slovenija nima ograje na meji, kot jo ima Madžarska.

Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek je prepričan, da je izjava Milanovića, da lahko ljudi ustavi le ograja ali reka in da ne bo »Hrvaške nihče zafrknil«, poleg neupoštevanja ustnih dogovorov o številu ljudi, ki jih Hrvaška dnevno pošlje v Slovenijo, še en znak, da moramo biti zelo pozorni na njihovo politiko: »Hrvaška bi rada očitno na račun Slovenije rešila svoje težave z begunci in migranti! Notranja ministrica in Vlada RS naj spregledata in tokrat končno tudi v ustreznem času odreagirata – to pomeni takoj! Slovenijo bodo sicer preplavili begunci in migranti, ki jim bo ob verjetnem nemškem in posledičnem avstrijskem zaprtju meja onemogočena pot v ciljne države!«

Že 11. septembra 2015 smo v SLS opozorili na to, da mora Evropa začeti intenzivno pripravljati ukrepe za varnost meja, še posebej zunanjih meja EU – kamor kot schengenska meja še vedno sodi tudi slovenska meja s Hrvaško. Tam mora Slovenija poskrbeti za strogo upoštevanje mejne kontrole. V naslednjih tednih smo opozarjali, da je prišel čas za resen premislek Slovenije o postavitvi ograje, da mora biti varnostna politika držav članic EU usklajena tudi na evropski ravni ter preteklo sredo slovenski in tuji javnosti predstavili pobudo SLS za ustanovitev Svetovnega partnerstva za mir in Svetovne varnostne konference za hitrejšo, učinkovitejšo in predvsem trajnostno reševanje trenutne migrantske in begunske krize.


Objavljeno: 19.10.2015