Mestni odbor SLS Koper – od ustanovitve do danes

Ob 20. obletnici delovanja

Koper, 6. november 2015 – Koprski odbor Slovenske ljudske stranke je danes obeležil svoj velik praznik, 20. rojstni dan ustanovitve podružnice SLS Koper, to je tiste predhodnice današnjega odbora od dveh, ki je nastala iz koprskega dela takratne Obalne podružnice Slovenske kmečke zveze. »Ponosni smo na naše ustanovitelje pred dvajsetimi leti in ponosni smo, ker se lahko ozremo nazaj  na svoje uspehe, na težko prehojeno pot.  To je tudi priložnost za  kritični pogled na 20 let delovanja v izrazito levem političnem okolju, kot je slovenska Istra. In to je trenutek, ko smo  začrtali nove cilje za prihodnjih 20 let,« je v pozdravnem govoru poudarila predsednica MO SLS Koper Olga Franca, ki odbor vodi  že skoraj deset let.

Življenjske utrinke iz  časa ustanovitve podružnice SLS izpred 20 let je obudil njen prvi predsednik Žarko Pregelj ter se obenem zahvalil vsem ustanoviteljem in tistim nekdanjim sodelavcem, ki jih žal ni več med nami, za ves trud in požrtvovalnost, ki so ju vsa ta leta nesebično vlagali v delovanje in rast SLS.

SLS v Kopru ni bilo nikoli lahko, tudi danes pod aktualno oblastjo se mora neprestano boriti, da se sliši njen glas in da uspešno premaguje polena, ki jih nasprotniki odboru mečejo pod noge. Večkrat so že dokazali, da se ne ustrašijo izzivov, ampak trmasto vztrajajo na poti do čim boljših rešitev za občanke in občane Mestne občine (MO) Koper.

Čeprav MO SLS Koper v dveh mandatih občinskega sveta MO Koper ni imela svojega predstavnika, že od svoje ustanovitve tvorno sodeluje pri oblikovanju življenja v MO Koper. S trdim delom za dobrobit občank in občanov, si je koprska SLS povrnila ugled in zaupanje volivcev. Danes je njena predstavnica v občinskem svetu Olga Franca pomemben steber aktivne in konstruktivne opozicije. Vedno podpira dobre in pametne rešitve za ljudi, bo pa vedno oster in glasen kritik klientelizma, korupcije, razsipništva javnega denarja, prijateljskega političnega kadrovanja pod mizo in nesprejemljivih rešitev, ki koristijo le ozki koprski eliti. Koprsko podeželje je še vedno zapostavljeno v primerjavi z mestom, tega si prav gotovo ne zasluži, zato si bo SLS Koper tudi v prihodnje prizadevala predvsem za čim bolj enakomeren razvoj vseh delov koprske občine, pa čeprav bo treba v ta namen nekoliko upočasniti velikokrat prerazkošen razvoj ožjega mestnega območja.

Kot se je MO SLS Koper vrnil v mestni svet, se bo tudi SLS vrnila v parlament

Podpredsednik SLS mag. Franc Rozman je poudaril: »Trdo in vztrajno delo MO SLS Koper je dokaz, da znamo, zmoremo in hočemo. Tako kot se je MO SLS Koper vrnil v mestni svet, tako se bo SLS vrnila v parlament. In verjamem, da boste v prihodnje na volitvah dosegali boljše rezultate, ljudje morajo preprosto spoznati in ceniti vašo prizadevnost za slehernega občana.«

V občinskem svetu se borimo …

Tako kot v preteklih letih se tudi sedaj MO SLS Koper bori za boljše pogoje v kmetijstvu. Verjamemo, da bo občinski odlok prinesel dopustno gradnjo pomožnih objektov na kmetijskih zemljiščih in uredil vrsto problematike. Škoda je, da številni predlogi v dobrobit obrtnikom, varstvu narave, živali in morja, kulturne dediščine in razvoja podeželja,  razvoja novih delovnih mest in tisočerih priložnosti v  turizmu, predstavniki vladajoče stranke zavračajo brez utemeljitve oz. le zato, ker to niso njihovi predlogi. Verjamemo, da bomo uspeli rešiti problem sanacije poškodb na stanovanjskih hišah po plazovih iz leta 2006 in kasnejših naravnih nesreč.  Z veseljem sporočamo, da se bo pričela še v tem letu, tudi z našo pomočjo, gradnja prepotrebnega zavoda za invalide na Debelem rtiču. Najbolj ponosni pa smo na svoj dobrodelni čut, na posluh za posameznika v stiski, na brezdomce, starejše, bolne, invalide … Borimo se za boljše pogoje življenja tako v mestu kot na podeželju, za spoštovanje slehernega človeka.

Korakamo v novih 20 let

Svoj program bo MO SLS Koper z roko v roku z občankami in občani uresničeval tudi v prihodnje. Njen cilj je sooblikovati MO Koper v občino priložnosti za vse mlade, še posebej za mlade kmetovalce.  Še posebej pa si želimo občino prijazno  družinam.

Ob zaključku sta oba podpredsednika MO SLS Koper, Ivan Dekleva in Dragan Sadžak, strnila pogled v prihodnost:»Zahvaljujemo se zvestim članom in članicam, simpatizerjem in simpatizerkam ter vsem  volivcem in volivkam, prav vsem, ki nas podpirajo. Brez podpornikov namreč ne bi zmogli toliko narediti. Verjamemo, da vas ne bomo razočarali. Pred nami so številni načrti za mesto in podeželje, za dobrobit slehernega kraja naše bogate in lepe občine.«


Objavljeno: 06.11.2015