Zidanšek: Dan Rudolfa Maistra je tudi opomin na nujnost zaščite slovenske meje, vrednot in naše kulture

Ljubljana, 23. november 2015 – »V SLS zelo cenimo delo našega velikega rojaka generala Rudolfa Maistra, ki je znal v kritičnih trenut‎kih leta 1918 odločno nastopiti v bran slovenskemu ozemlju v boju za severno mejo. General Rudolf Maister ni imel napredne obveščevalne službe, drugih analiz in jasnega glasu javnega mnenja v Sloveniji, ki so trenutni oblasti na voljo danes. Kljub temu je v sebi čutil odgovornost do slovenskega naroda, za katerega se je pravočasno postavil z odločnimi dejanji,« ob državnem prazniku sporoča predsednik SLS mag. Marko Zidanšek.

Na današnji dan leta 1918 je Rudolfu Maistru z nekaj več kot 4000 vojaki uspelo razorožiti Nemce in tako Maribor vrniti Sloveniji. Preprečil je tudi priključitev narodnostnega in govornega področja štajerskega Podravja in Koroške Republiki Nemški Avstriji. S tem je bila utemeljena slovenska severovzhodna državna meja.

Po mnenju predsednika SLS mag. Marka Zidanška bi se Vlada RS v teh prelomnih časih za slovenske vrednote, ozemeljsko suverenost in varnost državljank in državljanov Republike Slovenije lahko iz dejanj generala Rudolfa Maistra veliko naučila. Razumel je, da z odgovorno funkcijo pride tudi odgovornost do ljudi in države. V kritični situaciji se ni obotavljal in mencal ampak se je odločno postavil za slovensko ozemlje, celo takrat, ko uradne oblasti v Ljubljani niso podprle njegovih prizadevanj. Zidanšek poudarja: »Ta drža bi danes, ko se že spopadamo s prvimi posledicami migrantske krize in je nujno preprečiti nastanek novih, težje odpravljivih, ko v naslednjem mesecu pričakujemo končno odločitev arbitražnega sodišča o vprašanju meje s Hrvaško, ko bomo prav tako decembra državljani odločali o vprašanju naših temeljnih družbenih vrednot, Sloveniji še kako prav prišla. Naj bo današnji praznik tudi opomin na to, da mora zaščita slovenske schengenske meje ostati nujna prednostna naloga trenutnih političnih odločevalcev, zaščita in ohranitev naših vrednot in kulture pa je tudi naloga vsakogar izmed nas.« 


Objavljeno: 23.11.2015