Predsednik ZU pri SLS in podpredsednik ESU Anton Bogataj: Kje je občutek za tisočletne civilizacijske pridobitve, etiko in moralo?

Stališče ZU pri SLS o referendumu o družinskem zakoniku

Ljubljana, 10. december 2015 – Predsednik Zveze upokojencev pri SLS in podpredsednik Evropske seniorske zveze Anton Bogataj je danes na skupni novinarski konferenci predstavnikov seniorskih zvez SLS, NSi in SDS predstavil stališče ZU pri SLS o Zakonodajnem referendumu o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (krajše: referendum o družinskem zakoniku), ki bo v nedeljo, 20. decembra 2015. Anton Bogataj je argument podpornikov spremembe zakona, da ta nikomur ničesar ne jemlje, ampak samo daje, označil za propagando. Vprašal se je, če je res popustil splošni občutek za civilizacijske pridobitve, za etiko in moralo, in izpostavil, da se slovenski in evropski družbi kot celoti jemlje oz. spodkopava enega od njenih temeljev: družino.

Od družinskega okolja, v katerem se spočne, rodi in vzgaja nov zarod, je po besedah Antona Bogataja odvisna prihodnost skupnosti. »Tako kot vsa živa bitja ščitijo svoj zarod, se bomo tudi mi zavzeli za otroke in na referendumu glasovali proti,« je napovedal in dodal: »Spoštujemo pravice istospolnih skupnosti, uredijo naj se v posebnem zakonu. Nas, ki spoštujemo družino v dosedanji obliki, naj pustijo pri miru. Starejši imamo za sabo življenjsko izkušnjo, poznamo težave skozi katere so se prebijale družine, da bi ohranile svoj rod in bile trdna opora družbi.«

Stališče Zveze seniorjev NSi je predstavil predsednik ZS NSi Jože Jurkovič, stališče Kluba seniork in seniorjev SDS pa predsednik KSS SDS mag. Zvone Zinrajh, ki je tudi predsednik Koordinacije seniorjev SDS, NSi in SLS. Tri slovenske sestrske zveze seniorjev, ki sodelujejo v okviru Evropske seniorske zveze, bodo prihodnje leto organizirale Regijsko konferenco ESU v Sloveniji.

V nadaljevanju podajamo prispevek predsednika ZU pri SLS Antona Bogataja na novinarski konferenci v celoti, ogledate pa si lahko tudi videoposnetek.

 

***

Referendum o družinski zakonodaji polni že dalj časa časopisne stolpce in druga občila. Za in proti. Vemo, za kaj gre. Propagandisti novega družinskega zakonika nas prepričujejo, da je poroka temeljna človekova pravica in da novi zakonik nikomur nič ne jemlje, ampak samo daje. Dodajajo, da se otroci v istospolni skupnosti počutijo prav prijetno. Te trditve so netočne in zavajajoče. Resnica je seveda obratna in so jih Glas starih staršev Slovenije, koalicija Za otroke gre in tednik Družina že utemeljeno zavrnili.

Stališče SLS Slovenske ljudske stranke je do sprememb Družinskega zakonika odklonilno. Predsednik stranke g. Marko Zidanšek je že pred časom argumentirano zavrnil spremembe, ki jih je v besedilo zakona sprejel Državni zbor RS.

V stranki SLS ne vidimo nobenega razloga, da bi z redefinicijo družine spodkopavali enega od temeljev slovenske in evropske družbe. Obžalujemo, da politika tako nespretno išče rešitve za odpravo ene protiustavnosti z drugo in krši ustavni kategoriji očetovstva in materinstva, ki ju varuje Ustava RS.

Zakon o poroki in družini izhaja iz spoznanja, da je družina temelj družbe, da je okolje, v katerem se spočne, rodi in vzgaja nov rod, od katerega je odvisna prihodnost skupnosti. Zato je potrebna posebnega družbenega varstva in podpore. Pa ne zaradi pravic odraslih, ampak zaradi pravic otrok, da živijo v čim bolj varnem okolju. S tem družba skrbi za svojo prihodnost. Zakon o varstvu družine temelji na naravnem redu – vsa živa bitja ščitijo svoj zarod in s tem obstoj svoje vrste.

Iz tega razloga daje družba zakonu in družini posebne pravice oz. privilegije. In na referendumu se bomo odločali o teh privilegijih, o tem, ali naj ima rodovitna skupnost moža, žene in otrok, kar je doslej družina bila, še naprej iste pravice kot doslej, ali je torej še naprej od družbe privilegirana skupnost, ali pa je izenačena z bolj ali manj neopredeljeno skupnostjo istospolno usmerjenih oseb.

Zveza upokojencev pri SLS, ki ji pripadam in jo vodim, je zgrožena nad gostobesednim utemeljevanjem sprememb, ki jih predlagatelji vsiljujejo s spretno retoriko. Seveda imajo tudi oni vse temeljne človekove pravice, ki izhajajo iz človekovega dostojanstva. Spoštujemo jih in uredijo naj se v posebnem zakonu. Nas, ki spoštujemo družino v dosedanji obliki, naj pustijo pri miru. Starejši imamo za sabo življenjsko izkušnjo, poznamo težave skozi katere so se prebijale družine, da bi ohranile svoj rod in bile trdna opora družbi.

Stari starši podpiramo, včasih celo vzdržujemo svoje vnuke. Tudi na referendumu se bomo zavzeli zanje. Prizadevamo si, da bodo imeli še vedno možnost odraščati v krogu tradicionalne družine, pa tudi za to, da bo šola še naprej izpolnjevala svoje vzgojno in izobraževalno poslanstvo. To je njena naloga.

Ob vsem tem dogajanju se sprašujemo, če je res popustil splošni občutek za civilizacijske pridobitve, za etiko in moralo? Se nismo iz zgodovine ničesar naučili? Bomo res postali pogrebci Evrope?

 

Anton Bogataj,

predsednik Zveze upokojencev pri SLS in podpredsednik ESU

***


Objavljeno: 10.12.2015