Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek v Celju na javni tribuni Slovenija in migrantska kriza: Slovenija mora zaščititi svojo suverenost!

Ljubljana, 1. marec 2016 – Javne tribune z naslovom Slovenija in migrantska kriza, ki sta jo sinoči organizirala Inštitut dr. Antona Korošca in Zbor za republiko, so se kot govorniki udeležili predsedniki pomladnih strank. Po uvodnem pozdravu podpredsednika SLS in direktorja Inštituta dr. Antona Korošca Primoža Jelševarja, ki je vodil pogovor, sta prisotne v polni dvorani Celjskega doma pozdravila tudi predstavnika obeh organizatorjev, dr. Andrej Umek in dr. France Cukjati. Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek je na prvem mestu izpostavil škodljivo počasnost Vlade RS pri odzivanju na migrantsko krizo in dejstvo, da so skupna evropska politika ter politika Angele Merkel in Vlade RS padle na izpitu: »Začetna nemška dobrodošlica je v nekaj mesecih izpuhtela, Slovenija pa je med tistimi državami, ki močno občutijo posledice hitre spremembe politike nemške kanclerke. Poleg migracij, ki prihajajo, je nevaren tudi povratni tok, zato smo v SLS predlagali zaostritev azilne politike.«

»Med posledicami, ki škodijo Evropi in Sloveniji je vsekakor zapiranje notranjih meja, ki ovira prost pretok blaga in storitev. Na tem je bila osnovana naša skupna Evropa! Ker se nismo znali pravilno odzvati v pravem trenutku, je zdaj treba stabilizirati celo EU. Začeti je treba doma – Vlada RS mora nehati capljati za drugimi,« je ponovil predsednik SLS mag. Marko Zidanšek in dodal, da so povečini neuspešni tudi dogovori glede vračanja migrantov čez našo južno mejo.

Državno odpiranje prehodnih centrov brez posvetovanja z občinami pa po Zidanškovih besedah odpira celo vrsto novih težav v lokalnih skupnostih, kot se je zgodilo v Celju, kjer sta bila na tak način odprta dva centra, eden od njiju je bil umeščen v neposredni bližini osnovne šole, čemur so se takoj z zbiranjem podpisov uprli starši šolarjev.

Ob koncu je zbrane iz občinstva nagovoril tudi evropski poslanec (SLS/EPP) Franc Bogovič. O migrantski krizi je dejal, da je na njene posledice že opozoril Evropsko komisijo in Jeana-Clauda Junckerja, ter da je “morala Evropa nase prevzeti breme, za katero ni kriva”.


Objavljeno: 01.03.2016