Obisk Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu in Plečnikove Ljubljane

Povežimo Slovenijo – poročilo z ekskurzije

Ljubljana, 10. marec 2016

»Seznanili se bomo z največjo pridobitvijo slovenske demokratizacije, s katoliškim šolstvom, katerega odlični predstavnik je Zavod sv. Stanislava, in z zapuščino velikega arhitekta, Slovenca in kristjana Jožeta Plečnika.«

Ta obljuba je v petek 4. marca 2016 »od Triglava do Gorjancev in od štajerskih gričev do strme tržaške obale« na Štulo privabila 120 obiskovalcev.

Pred Zavodom sv. Stanislava v Šentvidu sta se nam pridružila podpredsednik SLS Primož Jelševar ter predsednik ZU pri SLS in podpredsednik ESU Anton Bogataj, v imenu predsednika SLS mag. Marka Zidanška pa nas je pozdravila direktorica SLS Tadeja Romih.

Odlično ustanovo nam je ob pesmi predšolskih otrok, molitvi osnovnošolcev in telovadbi srednješolcev predstavil njen direktor prof. dr. Roman Globokar  s sodelavci in nam v obširnem predavanju predstavil zgodovino, poslanstvo in današnje delovanje zavoda ter nas popeljal na ogled prostorov različnih institucij, ki delujejo v okviru zavoda, to so vrtec, osnovna šola, klasična gimnazija in knjižnica. Na vsakem koraku so nas zaposleni pozdravili z nasmehom in prijazno besedo. Ogled zavoda se je zaključil v kapeli, kjer je dr. Globokar odgovoril še na nekaj vprašanj, nato pa so pevci iz Šentjurja zapeli slovensko in latinsko pesem.

Udeleženci smo bili navdušeni nad prisrčnostjo sprejema, strokovnostjo prikazanega dela, zavzetostjo sodelavcev, vzpodbudnim vzdušjem in živahnim dogajanjem, vlogo krščanstva in slovenstva v programu šol in vrtca, organizacijo ogleda, stalnim razvojem ustanove, lepo vzdrževanimi prostori in sodobnimi inovativnimi energetskimi rešitvami.

Fotografije z ljubljanske ekskurzije Povežimo Slovenijo si lahko ogledate tukaj ali tukaj.

Popoldanski del ekskurzije se je začel v Plečnikovi cerkvi sv. Frančiška Asiškega, kjer sta skupino pričakala župnik p. Gregor Kos in umetnostni zgodovinar in poznavalec Plečnikove zapuščine dr. Damjan Prelovšek. Oba sta nagovorila zbrane v čudoviti cerkvi, ki ji zaradi oblike ladje pravijo tudi tempelj. Tudi tu so šentjurski pevci pokazali, kaj znajo, in v cerkvi z odlično akustiko zapeli pesem Slovenec sem. Po ogledu krstilnice in kapele je sledil premik na Plečnikove Žale, kjer smo se udeleženci ustavili tudi na arhitektovem grobu. V centru Ljubljane smo obiskali Narodno in univerzitetno knjižnico ter Ustavno sodišče RS, nato pa nas je na sedežu stranke sprejel predsednik SLS mag. Marko Zidanšek.

V nagovoru nam je izrazil dobrodošlico in se dr. Čeparju zahvalil za odlično organizacijo cele ekskurzije. Spregovoril je o načrtih SLS za prihodnost, med katerimi je seveda ponoven vstop v parlament, kar je po rezultatih javnomnenjskih anket dosegljiv in realen cilj že na naslednjih volitvah, kljub sicer majhni medijski pokritosti delovanja SLS. Ta je pomladila svojo ekipo in ohranila močno članstvo, kar je po Zidanškovih besedah pokazala tudi številčna udeležba in sodelovanje pri projektih, kot je Povežimo Slovenijo. Poleg tega je na Kongresu SLS sprejela prenovljene temeljne dokumente ter tako pokazala konsolidacijo in enotnost. Druga pomembna naloga, ki jo mora stranka še opraviti, je oblikovanje liste kandidatov za državnozborske volitve, da bo lahko šla na volitve z novo energijo in svojo dolgoletno tradicijo.

Šentjurski pevci so še zadnjič v tem dnevu izletnike (in tokrat tudi vodstvo SLS) razveselili s pesmijo, nato pa so se prijetno utrujeni, a napolnjeni z lepimi vtisi celega dne odpravili na pot domov.

V okviru projekta Povežimo Slovenijo so dogodek pod vodstvom dr. Draga Čeparja pripravili upokojenci in nekaj občinskih odborov Slovenske ljudske stranke.


Objavljeno: 10.03.2016