In Memoriam Josip Bajc

 

Postojna, 20. april 2016

Dragi Josip,

naj bo ta kratek zapis spomin nate in zahvala v imenu vseh, ki smo s tabo sodelovali v tvojem javnem delovanju.

Josip, bil si ljudski politik v najbolj čistem pomenu te besede. Delal si za ljudi in bil vedno tesno povezan z njimi.

Že delo gozdarja in lovca te je zaznamovalo, tako da si čutil s preprostim človekom. Ko si dokončal šolanje prava, si nova znanja prav tako usmeril v pomoč ljudem, ko so se znašli v različnih težavah. Še posebej je to prišlo do izraza pri tvojem dolgoletnem aktivnem delovanju v različnih organih Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, kjer si bil aktiven, dokler si zmogel.

Toda tvoji talenti so se najbolj razživeli, ko si vstopil v javno življenje na Postojnskem, kjer si opravljal različne funkcije. Največji pečat pa si pustil v tvojem 8-letnem županovanju. S tebi lastno zavzetostjo in predanostjo si vodil Občino Postojna med letoma 1994 in 2002. Marsikatere investicije in druge pridobitve v občini nosijo odtise tvojih prizadevanj.

Sam se tudi spominjam, kako si leta 1996 poln energije in velikih pričakovanj sodeloval v pripravah na obisk papeža Janeza Pavla II., ki se je srečal z mladimi v nepozabnem dogodku tukaj blizu, na Postojnskem letališču. Nasploh si gradil dobre odnose s številnimi duhovniki, ki so službovali na Postojnskem.

In nato pride državna politika. Leta 1996 si bil prvič izvoljen za poslanca Državnega zbora Republike Slovenije. To so bili bogati časi tebi tako drage Slovenske ljudske stranke, v kateri si tudi kasneje opravljal številne pomembne zadolžitve. Še posebej želim poudariti tvoje zavzemanje za pravično mejo z sosednjo Hrvaško: dosledno si podpiral Narodno zvezo pri SLS, ki se je tu najbolj aktivno vključevala.

Spominjam se tvojih ognjevitih in zavzetih razprav v Državnem zboru RS. Preprosto nisi znal govoriti neangažirano. Ker sem v tem mandatu imel čast, da sem kot predsednik Državni zbor RS tudi vodil, lahko samo potrdim, da si bil spoštovan poslanec – ne glede na politično pripadnost, so te cenili vsi.

Med letoma 2004 in 2008 si bil ponovno izvoljen za poslanca v Državnem zboru RS. Postojnska in Primorska je imela v tebi, dragi Josip, odličnega predstavnika.

In ko se je oglasila težka bolezen, se nisi predal. Nasprotno, boril si se z vsemi svojimi močmi, ob veliki podpori soproge Bojane, obeh sinov z družinami in drugih sorodnikov.

Dragi Josip,

rad bi se ti zahvalil za tvojo odprtost in za tvoje prijateljstvo.

Rad bi se ti zahvalil za tvojo pripravljenost, da si svoje talente uresničeval v dobro Postojnske, številnih vasi v teh krajih, v dobro Primorske in v dobro Slovenije.

Rad bi se ti zahvalil za tvojo držo poslanca v Državnem zboru RS.

Rad bi se ti zahvalil tudi za vso tvojo energijo, ki so jo vložil v delovanje Slovenske ljudske stranke.

Hudo nam je, ker si odšel.

Toda bilo nam je v čast, da smo lahko del tvojih poti prehodili skupaj.

 

Janez Podobnik

 


Objavljeno: 21.04.2016