Društvo SKZ pri SLS: Narava in katastrski dohodek

Ljubljana, 28. april 2016 – Pred štiridesetimi leti mi je kmet, avstro-ogrski vojak, povedal naslednje: «Država, ki ne spoštuje zemlje, jo zemlja uniči«.

Nov predlog Zakona o ugotavljanju katastrskega dohodka (v nadaljevanju KD) predvideva enormno povečavo KD. Nerazumno je početje Vlade RS in resornih ministrstev, ki predlagajo takšno povečanje. Mislim predvsem na ministra za kmetijstvo, ki pozna stanje v kmetijstvu, v katerem se paritetni dohodek manjša, odkupne cene padajo, on pa si kot podpredsednik Vlade RS brez sramu upa v obravnavo pustiti tako velike spremembe na področju KD.

Ne gre samo za uskladitev bolj transparentnega določanja KD, ampak za občutno povečanje. Nesprejemljivo je tudi dejstvo, da se ob naravnih nesrečah KD usklajuje več let, kar pomeni, da se slabo leto izniči in KD ostaja enak. Podjetja in obrtniki ne plačajo davka ali dobička, če ga ne ustvarijo. Obdavčitev kmeta je slovenski unikum. Slovenski kmet je obdavčen, če kaj pridela ali ne in celo če je narava naklonjena ali je celotni pridelek uničen.

In kaj ima narava z KD? Veliko: žled, lubadar, trenutni sneg in pozeba. Uradniki lahko predpisujejo, kako bodo lastnike kmetijskih zemljišč, oziroma kmete še dodatno pomolzli, a je narava rekla ne. Resda je prizadela kmeta, vendar gre za simbolno opozorilo tistim, ki kradejo in podpirajo lažno socialo in jemljejo tistim, ki cele dneve delajo za golo preživetje in ustvarjajo nacionalno dodano vrednost.

Pozivam vse odgovorne, da Predlog Zakona o ugotavljanju Katastrskega dohodka umaknejo iz obravnave in podaljšajo prehodno obdobje.

Branko Tomažič, predsednik Društva SKZ pri SLS


Objavljeno: 28.04.2016