Primož Jelševar dobil priznanje za posebne dosežke za projekt Manj svečk za manj grobov

Brdo pri Kranju, 16. junij 2016 – Podpredsednik SLS ter vodja dobrodelne akcije Manj svečk za manj grobov Primož Jelševar je na dogodku Naj prostovoljec 2015, ki ga pod častnim pokroviteljstvom predsednika RS Boruta Pahorja organizira Mladinski svet Slovenije, kot predsednik dobrodelnega društva Fundacija Svečka prejel priznanje za posebne dosežke za projekt Manj svečk za manj grobov. Dobil je tudi posebno priznanje za Naj prostovoljca 2015.

Priznanja je poleg predsednika RS Boruta Pahorja podelil tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar ter člani Mladinskega sveta Slovenije, v katerem delujeta tudi predsednik Nove generacije SLS Daniel Valentine ter podpredsednica SLS Jasmina Opec Vöröš. Priznanja so podelili že 14. leto zapored. Na natečaj je 220 prijaviteljev prijavilo 161 posameznikov in 59 projektov.

Primož Jelševar_družina_Borut Pahor_Prostovoljec leta 2015_Brdo pri Kranju_16 06 2016

Bistvo akcije je zbiranje sredstev za dobrodelno pomoč zdravstvenim ustanovam ter ljudem z zdravstvenimi težavami in osveščanje o prekomernem krašenju grobov ob 1. novembru. Prvo akcijo so organizirali v Zagorju ob Savi leta 2009. Idejo za projekt je dala Primoževa mama, Damijana Jelševar. V vseh letih je bilo v akciji skupaj zbranih okoli 120.000 evrov, prav vsa sredstva so bila predana različnim zdravstvenim ustanovam za nakup medicinske opreme ali pa posameznikom z zdravstvenimi težavami za terapije.

Akcija Manj svečk za manj grobov je bila tudi leta 2015 v Sloveniji zelo uspešna, sodelovalo je 90 organizacij iz 14 občin ter več kot 300 prostovoljcev, ki so v času od 31. oktobra 2015 do 1. novembra 2015 z donacijami skupaj zbrali več kot 30.000 evrov.

Organizatorji iz štirinajstih krajev so sredstva zbirali z namenom pomoči lokalnim zdravstvenim in drugim organizacijam na lokalni ravni, na državni pa za pomoč Gorski reševalni zvezi Slovenije. Zasavske občine so na primer v tem letu zbirale sredstva za nakup specialno opremljenega kombija za prevoz oseb z epilepsijo.

Vsak od 14 lokalnih organizatorjev je del zbranih sredstev v akciji Manj svečk za manj grobov 2015 na državni ravni namenil za nakup profesionalnih reševalnih nosil za Gorsko reševalno zvezo Slovenije.

Več fotografij z dogodka najdete tukaj.


Objavljeno: 17.06.2016