Predstavitev kandidatke SLS

PREDSTAVITEV KANDIDATKE SLS ZA PREDSEDNICO REPUBLIKE SLOVENIJE SUZANE LARE KRAUSE

»Slovenija je več kot le pest riža!«

SUZANA LARA KRAUSE O SVOJI ODLOČITVI ZA KANDIDATURO

V Slovenski ljudski stranki, stranki ljudstva, sem že sedem let. Verjamem, da se marsikomu to zdi zelo kratek čas, zame pa je to petina mojega dosedanjega življenja. V stranko sem vstopila na pobudo svojega očeta, ki ga nadvse cenim in spoštujem. Občinski odbor Destrnik je potreboval pomoč pri pripravah na volitve in tako se je začelo – od tajnice občinskega odbora do vodje volilnega štaba. Tudi ko sem se preselila, sem z delom z veseljem in zagnanostjo nadaljevala.

Sem kandidatka za predsednico države, ki se je pripravljena boriti proti korupciji, proti kvarnim posledicam preteklih režimov; verjamem, da se moramo iz preteklosti učiti, hkrati pa ne dovoliti, da nas hromi in medsebojno spre.

S svojo kandidaturo želim pokazati Sloveniji, da razumem matere, razumem podjetnike, razumem kmete, razumem obrtnike in delavce. Razumem vse, ki dnevno upajo na zaposlitev, a se jim zdi, da so to le pravljice. Razumem stisko enostarševskih družin, ki se dnevno borijo z etiketami, ki jih jim okolica pripisuje. Razumem stisko staršev otrok, ki se dnevno borijo za svoje otroke, ker so njihovi otroci »drugačni«. Razumem starejše, ki so pozabljeni in
zapuščeni. Razumem vse tiste, ki so vedno pozabljeni, vedno izpuščeni, etiketirani in potisnjeni na stran. Razumem stisko vseh, ki jih je sistem tako ali drugače izkoristil, zapustil, prevaral in zavrgel. Tiste, ki se vsak dan borijo za lastno preživetje in preživetje svojih otrok.

Kot mati in samostojna podjetnica ta boj dobro poznam. Pripravljena sem se boriti za boljše življenje ljudi. Ta cilj in to razumevanje bom kot predsednica v ključnih trenutkih ponudila kot kažipot naši ljubi državi, za katero se včasih zdi,
da tava v temi in zaman čaka luč svetilnika v daljavi. Verjamem, da ima Slovenija še veliko neizkoriščenega potenciala, iz katerega lahko, če začnemo ravnati kot dobri gospodarji, naredimo kar največ.

ČAS JE ZA ŽENSKO, KI ZNA DELATI S SVOJIMI ROKAMI IN IMA SRCE NA PRAVEM MESTU

Slovenija mora iti naprej s časom, in se razvijati, da bomo ne glede na majhnost konkurenčni večjim državam. Seveda moramo pri tem spoštovati sosedske odnose in razvijati diplomatske odnose znotraj Evropske unije in širše, ker smo svojim otrokom dolžni mir. Ne smemo pa pozabiti, kdo smo in od kod prihajamo. Ne smemo pozabiti na lepo slovensko besedo, na »kruh pa lük«, ne smemo zanemarjati svoje kulture in tradicije, ne smemo zanikati ali brez premisleka prodati tega, kar je naše!

  • Urediti moramo mnoge družbene podsisteme, začenši z zdravstvom.
  • Vzpostaviti moramo povezavo med izobraževalnim sistemom in gospodarstvom.
  • Omogočiti moramo okolje, v katerem podjetja lahko vlagajo v razvoj.
  • Uravnotežiti moramo socialni sistem.
  • Poskrbeti moramo za starejše.
  • Omogočiti moramo pogoje, v katerih si lahko mladi ustvarijo svojo prihodnost.
  • Poskrbeti moramo za slovensko kmetijstvo, ki ohranja krajino in zagotavlja samooskrbo.

Zavedam se, da našteto spada na področje odločitev v parlamentu in na vladi. Vendar verjamem, da mora biti predsednik države moralni kompas državljanom, zato se mora najprej sam zavedati težav, s katerimi se njegov narod spopada. Njegova naloga je, da odpira in spodbuja dialog o ključnih težavah, s katerimi se spopadajo ljudje in država, v kateri živimo. Čutiti mora in delati – s srcem in voljo, a brez preračunljivosti. Delati mora enako za vse, kot je določeno v ustavi Republike Slovenije.

Vsi smo že siti politike, ki se ukvarja sama s seboj, namesto z ljudmi. To bom spremenila. Naloga predsednika je, da se v primerih, kot je Lex Frank in še mnogih drugih, hitro in odločno postavi na stran naroda, na stran davkoplačevalcev in oškodovancev.

Očetje naroda se do sedaj niso izkazali – pa so imeli kar nekaj časa. Čas za žensko, ki ji tega morda ni videti, a vseeno zna povzdigniti glas in udariti po mizi. Takšno, ki sama skuha svojo
marmelado in vloži kisle kumare. Takrat, ko poleg ni kamer. Vmes premišljuje o usodi in prihodnosti naroda in svojih otrok. Takšno, ki zna delati s svojimi rokami in ima srce na pravem mestu. In takšno, ki pravljice za lahko noč bere svojim otrokom, ne pa odraslim volivcem. In takšno, ki se zaveda in z vsem srcem čuti, da je Slovenija več kot le pest riža!

NOVI OBRAZI IN NOVE IDEJE ZA SVEŽO POLITIKO – S TRADICIONALNIM ZALEDJEM IN PODPORO DELOVNIH LJUDI

Skrivnost dobrega voditelja je v tem, da je sposoben priznati svoje manke in k sodelovanju povabiti prave ljudi. Dober voditelj ni nadut in se ne počuti ogroženega, ko se obkroži s sposobnimi ljudmi. Zna povezovati in sodelovati. Je mediator, ko je to potrebno. In odločno zagovarja svoja stališča, ko situacija to zahteva. Vendar ena sama mravljica, ne zgradi velikega mravljišča, ki bo sposobno kljubovati slabim vremenskim razmeram, zato bom kot predsednica vse svoje so-kandidate povabila k sodelovanju, da predlagajo, pomagajo. To si lahko privoščim z vso iskrenostjo, ker v moji zgodovini ni roke, ki roko umije.

V ponos mi bo voditi naš narod!

Suzana L. Krause

Ljubljana, 31. avgust 2017