Podpredsednik SLS Primož Jelševar: Se država boji SAZAS-a?

Ljubljana, 24. november 2016 – »Če na Uradu RS za intelektualno lastnino (UIL) Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo RS niso izvajali nadzora in ne vedo, ali pa nočejo povedati, kako kolektivne organizacije v Sloveniji razporejajo denar, potem je vodilne treba povprašati po odgovornosti,« opozarja podpredsednik SLS Primož Jelševar in obsoja zahrbtna dejanja SAZAS-a, ki naj bi po navedbah medijev 20 milijonov evrov namesto slovenskim avtorjem nakazal zasebnemu združenju v Švici.

Jelševar dodaja, da navodila UIL, naj oškodovani avtorji od SAZAS-a sami iztožijo povračila sredstev, zvenijo kot norčevanje iz slovenskih avtorjev, saj je prav nadzor nad delom kolektivnih organizacij naloga UIL: »Mnogi med avtorji, ki niso del elite kolektivnih organizacij, s povračilom od avtorskih pravic že tako ne morejo kupiti niti ene kave dnevno. Ali se na UIL bojijo kolektivnih organizacij in lobijev, ki stojijo za njimi? Se država boji SAZAS-a?«

V SLS od resornega ministra Zdravka Počivalška pričakujemo pojasnila o tem, kolikšna škoda je bila slovenskim avtorjem povzročena zaradi opustitve nadzora UIL ter kako bodo oškodovani avtorji dobili povrnjen denar. Hkrati pa pristojne organe pozivamo, da preverijo ali dejanja kažejo na znake kaznivega dejanja in proti odgovornim tudi ukrepajo. Država mora takoj vzpostaviti popoln nadzor nad vsemi kolektivnimi organizacijami in razporejanjem denarja. V trenutnem kaotičnem stanju pa najbolj trpijo slovenski avtorji in razvoj kakovostnih slovenskih glasbenih in avdiovizualnih del.


Objavljeno: 24.11.2016