Z generalnim sekretarjem Evropske ljudske stranke (EPP) o zaskrbljenosti glede poglobljenih delitev znotraj EPP

Ob robu srečanja EPP v Ljubljani se je v torek, 5. oktobra 2021, mednarodni tajnik SLS Janez Podobnik sestal z generalnim sekretarjem Evropske ljudske stranke Antonijem Lopezom-Isturizom. Evropska stranka je organizator že tradicionalnega dogodka pred srečanjem voditeljev EU, ne samo v Bruslju pač pa tudi v drugih državah, ki trenutno predsedujejo EU. 

Ob izrazu zaskrbljenosti glede poglobljenih delitev znotraj EPP med »staro« in »novo« EU; med zahodno-skandinavsko in srednjo – jugovzhodno Evropo, je Podobnik poudaril svoje trdno prepričanje: »EPP mora v svojih programskih temeljih ohraniti in poglobiti vrednote, ki jih zastopajo vlade v državah, ki jih vodijo predsedniki vlad, kateri pripadajo družini EPP.  Od Avstrije, do Poljske, Madžarske, Slovenije, Hrvaške, Grčije,« pri tem je izpostavil še podporo družinam, zavzemanje za veljavo narodne in kulturne identitete ter spoštovanje duhovnih temeljev krščanstva, kar je in bo še vnaprej ključno sooblikovalo evropsko civilizacijo.

V nadaljevanju je Podobnik pogovor namenil predstavitvi političnega gibanja Povežimo Slovenijo, ki je v slovenski družbi in političnem prostoru vedno bolje sprejeto. »Politična novost, da se za bližajoče volitve oblikuje povezovalna lista, ki jo tvorijo kredibilna imena iz sveta politike, gospodarstva, občin, intelektualnih krogov in širše ima velik potencial in bo na volitvah pozitivno presenečenje. Pri tem pa ima pomembno vlogo tudi SLS,« je pojasnil Podobnik. 

Generalni sekretar EPP je to informacijo sprejel z naklonjenostjo in izrazil prepričanje, da bi bila zaradi svoje inovativnosti izvedljiva tudi v drugih državah EU. Nato je na kratko povzel aktualna dogajanja znotraj EPP ter predstavilpriprave na strateško-programski kongres EPP, ki bo letos novembra potekal v Rotterdamu. »Ob vsebinskih temah zaprihodnost EPP bo kongres hkrati tudi priprava na izvolitev novega vodstva, predvidoma spomladi 2022,« je dejal Antonio López-Istúriz.

Sogovornika sta se strinjala, da bo kongres EPP v Rotterdamu, katerega se bo udeležila tudi delegacija SLS, dobra priložnost za odkrit in pogumen pogovor, kako okrepiti EPP, da bo tudi v prihodnje vodilna skupina v EU parlamentu in sposobna povezovati stranke v EU parlametu in države v EU.


Objavljeno: 07.10.2021