Nujna so dodatna finančna sredstva za kmetijstvo in prehransko varnost, sicer Sloveniji ob krizi lahko grozi lakota

O alarmantnih razmerah v številnih panogah slovenskega kmetijstva in nižanju samooskrbe ter slabšanju prehranske varnosti so kmetje ter kmetijski in drugi strokovnjaki med drugim govorili na Vseslovenskem srečanju kmetov na Ponikvi in na Kmetijsko obrtnem sejmu v Komendi.

Minulo nedeljo je na Ponikvi, v rojstnem kraju Antona Martina Slomška, potekalo 18. vseslovensko srečanje kmetov. Zbrane je povezovala misel blaženega Slomška, ki je zavetnik kmetov, slovenskega kmetijstva in kmetijškega slovstva,  Očetov blagoslov otrokom dom podpira.  

Srečanje se je pričelo s sveto mašo, ki jo je daroval škof dr. Maksimilijan Matjaž. Po maši je sledila še akademija. Udeležence je ob 30-letnici samostojnosti Slovenije nagovoril slavnostni govornik Jože Osterc, prvi kmetijski minister v samostojni Sloveniji. Njegovo osrednje sporočilo je bilo: »Ohranimo družinske kmetije, tudi tiste manjše in slovensko kmetijsko zemljo. S tem bomo ohranili tudi slovensko identiteto,« ter izpostavil, da hrana in samooskrba predstavljata izjemno pomembno področje. Predsednik KGZS Roman Žveglič pa je dejal: da je iz zgodovine znano, da se v kriznih časih lahko zaneseš le na svoje domače vire, kar še posebej velja za hrano. 

Srečanja so se udeležili tudi  (od leve proti desni): predsednik KGZS Roman Žveglič,  podpredsednik SKZ pri SLS Marko Cigler, prvi kmetijski minister dr. Jože Osterc, predsednica OO SLS Šentjur pri Celju Mihaela Rožej, biši župan Šentjutja pri Celju in poslanec Jurij Malovrh.

SKZ pri SLS prevzema iniciativo borbe za kmete in podeželje

V zadnjem obdobju smo priča alarmantnim razmeram v številnih kmetijskih panogah, ki predstavljajo glavno gonilo slovenskega podeželja, saj kmetje skrbijo tako za pridelavo hrane kot za ohranitev kulturne dediščine, obdelanosti raznolike pokrajine in obstoj slovenskega naroda.

»Brez dodatnih minimalno 380 milijonov evrov sredstev za kmetijstvo v naslednjih 5 letih je popolnoma nemogoče uspešno prilagajati slovensko kmetijstvo novim okoljskim in tržnim razmeram, ohraniti mlade na kmetijah, povečati samooskrbo Slovenije z domačo hrano ter ohranjati obdelano in poseljeno podeželje,« je prepričan podpredsednik SKZ pri SLS Marko Cigler in dodaja, da so na srečanju v okviru jesenskega kmetijsko obrtnega sejma v Komendi podprli zahteve Kmetijsko gozdarske zbornice (KGZS) in drugih kmečkih organizacij za pridobitev omenjenih dodatnih finančnih sredstev. 

»Rok za uresničitev zahtev je 31. oktober,« je jasen Cigler in dodaja, da v nasprotnem primeru s strani KGZS ter drugih kmečkih organizacij pričakuje vseslovenski kmečki protest, sicer bo protest organizirala SKZ pri SLS, k sodelovanju pa bodo povabljene tudi vse druge zainteresirane kmečke organizacije. »V SKZ pri SLS obžalujemo, da ob velikih sredstvih, ki se v tem času namenjajo za različna druga področja, kmetje in kmetijstvo ostajajo spregledani. To je toliko bolj nerazumljivo in nesprejemljivo ob dejstvu, da bi vsaka večja kriza z nekajmesečnim zaprtjem meja ob sedanji nizki samooskrbi s hrano lahko za številne prebivalce in prebivalke Slovenije pomenila dobesedno lakoto,« poudari Cigler in doda, da ne preseneča dejstvo, da s ciljem o pravočasni spodbudi kmetijskega ministrstva in vlade k drugačnemu odnosu do slovenske prehranske varnosti nekateri razmišljajo celo o možnosti odložilnega veta na Zakon o izvrševanju proračunu, če za namen kmetijstva, večje pridelave hrane in večje prehranske varnosti ne bo namenjenih več sredstev.  

»Prvo kmečko zborovanje, kjer bomo med drugim obravnavali nesprejemljiv odnos odgovornih do vse večjih škod zaradi divjadi in zveri, bo v petek, 26. novembra 2021 v Slovenskih Konjicah,« še sporoča podpredsednik SKZ pri SLS Marko Cigler. 


Objavljeno: 12.10.2021