SLS Novičnik

Spoštovani,
danes sem preko Twitterja nagovoril kandidatke in kandidate ter volivce gibanja Povežimo Slovenijo in napovedal, da na prihajajočem Kongresu SLS ne bom več kandidiral za predsednika SLS.

“Volitve so mimo. Nad rezultatom sem razočaran, saj je izjemno ekipo kandidatk in kandidatov podprlo le 40.000 volivcev. Vsem, ki ste podprli našo listo, se v imenu SLS in svojem imenu še enkrat zahvaljujem. Zahvaljujem se tudi vsem, ki ste se udeležili volitev. Obenem čestitam zmagovalcem volitev gibanju Svoboda, SDS, Novi Sloveniji, SD in stranki Levica, ki so se uvrstile v DZ RS. Kot pobudnik ideje gibanja Povežimo Slovenijo želim, da bi princip sodelovanja vsaj ob najpomembnejših vprašanjih udejanjali vsi poslanci. Ker mi kot predsedniku SLS ni uspelo pripeljati nazaj v slovenski parlament, na prihajajočem kongresu ne bom več kandidiral za predsednika SLS. Skupaj s sodelavci se bom zavzel za pomladitev in osvežitev stranke ter vsebinsko in kadrovsko razširitev njenega delovanja. SLS bo kot lastnik znamke Povežimo Slovenijo, ki smo jo s podpisanim sporazumom na parlamentarnih volitvah uporabljali skupaj s stranko Konkretno, Zeleni Slovenije, Listo Franca Kanglerja – Novo ljudsko stranko Slovenije in Novimi socialdemokrati, o nadaljnjih korakih odločala v kratkem. SLS bo v prihodnjem tednu imela tako sejo Glavnega odbora kot tudi sejo Izvršilnega odbora, kjer bomo opravili analizo volitev in se dogovorili, kako iti na predsedniške in lokalne volitve. Sam podpiram skupen nastop tudi naprej. Ob koncu bi se želel še enkrat javno zahvaliti vsem kandidatkam in kandidatom liste Povežimo Slovenijo in vsem, ki ste pomagali na lokalni in državni ravni. Čeprav obžalujem, da številnih predlogov volilnega štaba nismo uspeli udejanjiti, verjamem, da smo vsi delali z najboljšimi nameni.”

Marjan Podobnik,
predsednik SLS in vodja volilnega štaba gibanja Povežimo Slovenijo

___________________________________________


Vabilo na odkritje spominske plošče Ivanu Omanu 
 
Vabimo vas na odkritje spominske plošče Ivanu Omanu v četrtek, 12. maja 2022, ob 17. uri v Zmincu pri Škofji Loki.
Spominsko ploščo bo odkril predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor.

Lepo vabljeni, da se dogodka, ki bo potekal na 34. obletnico ustanovitve Slovenske kmečke zveze v Unionski dovrani v Ljubljani, udeležite v čimvečjem številu.

___________________________________________

SLS odločno obsoja nestrpnost do slovenske glasbe
Ljubljana, 29. 4. 2022 – V SLS smo z zaskrbljenostjo sprejeli informacijo, da je bila ob snemanju videospota za pesem Moja Slovenija narodno zabavna skupina »Fehtarji« deležna grobega zmerjanja: »Pi*ka vam materna Slovenska, spi*dite«.
Ljubljana je slovensko glavno mesto, v katerem živijo Slovenci in predstavniki drugih narodov in narodnosti. SLS ne bo nikoli pristala na to, da bi bili ustvarjalci slovenske glasbe ali drugih vrst kulture blateni ali onemogočeni v svojem delovanju zato, ker so Slovenci oziroma ustvarjajo slovensko glasbo.
Nova politična razmerja v slovenskem prostoru predstavljajo dodaten izziv odgovornim za vnaprejšnje preprečevanje takšnih ali podobnih ekscesov. Zato pozivamo župana mesta Ljubljane in pristojne državne ustanove, da naredijo vse, kar je potrebno, da se bo slovenska prestolnica in celotna Slovenija razvijala v smeri družbe strpnosti in sožitja.

V nadaljevanju objavljamo celoten zapis skupine Fehtarji, ki je objavljen na njihovi Facebook profilu:

“ [JE IGRATI NARODNO-ZABAVNO GLASBO RES SRAMOTNO?]

Danes zjutraj smo imeli še zadnji dan snemanja videospota za naš prihajajoči singel »Moja Slovenija«, ki ga izdajamo naslednji petek. Malo pred sedmo uro se zberemo na Kongresnem trgu v naši lepi prestolnici Ljubljani, kjer smo nameravali posneti nekaj finalnih kadrov. Točno na tem mestu se bo namreč odvil 20. maja naš koncert, katerega Fehtarji in več tisoč obiskovalcev nestrpno čakamo. Dogovorili smo se, da bomo oblečeni v srajce in »irharce«. Tako se namreč imenujejo usnjene hlače, ki so sestavni del slovenske narodne noše.

Ravno pričenjamo s prvim kadrom, ko v našo bližino pristopi skupina 3 mladenk in mladeniča, ki pridejo opazovat dogajanje. Režiser zakliče »akcija« in zazvenijo prvi takti naše melodije, katera ima klasičen »narodno-zabavni« zven. Lepo je bilo slišati slovensko narodno-zabavno glasbo sredi Ljubljane, sploh ker nas je vznemirjala misel, da bomo to pesem na tem mestu kmalu lahko igrali za širšo množico naših poslušalcev. Nato pa sledi šok. Grupa mladih, ki je pred tem pristopila v našo bližino, začne živalsko vpiti na nas: “P**ka vam materna Slovenska! Sp**dite v tisto jebe** selo od ker ste pršli! Crknite prokleti kmetje!« Spogledamo se. Seveda smo obnemeli. Želeli smo obrazložitve in vprašali kaj želijo od nas? Oni pa nadaljujejo: »Utaknite si te irharce pa hozentregarje nekam! Pridite raje ob 12ih, ko nas bo več!«

V glavnem mestu NAŠE SLOVENIJE smo v deloma slovenski narodni noši snemali videospot za narodno-zabavno pesem s SLOVENSKIM besedilom, v kateri pojemo o ljubezni do naše DOMOVINE. Nakar nas štirje mladci, ki so govorili tekoče slovensko, obmetavajo s takimi vulgarnimi in neprimernimi opazkami. Kaj nismo v Sloveniji? Kako je to sploh mogoče? Ali je sramotno poslušati našo glasbo, po kateri nas poznajo evropski narodi? In najpomembneje: JE BITI SLOVENEC SRAMOTA?

Se razume, seveda bi mu najraje prešteli zobe in pretipali rebra. Vendar nas starši niso tako učili. Tudi če ne sprejemamo drugačnosti, oziroma se z nečim ne strinjamo, to še ne pomeni, da bomo ljudi vsesplošno žalili in jih označevali. Pričakovali bi, da se ljudje mirno umaknemo, če ne sprejemamo okusa, mnenj drugih, ne pa da se obkladamo z žaljivkami.

Priznamo, dogodek nas ni pustil ravnodušne. V ustih je ostal grenak okus. Člani skupine Fehtarji tak odnos do slovenske glasbe težko toleriramo. Na Kongresnem trgu bomo izvajali pesmi slovenskih glasbenikov in peli v slovenskem jeziku. Z izborom izvedenih skladb, z izborom naših glasbenih gostov bomo pokazali, da nas plemeniti tudi različnost in da nas poleg športa povezuje lahko tudi glasba. Želimo, da smo,na to, da smo SLOVENCI, PONOSNI!

Spoštovani obiskovalci našega koncerta, mogoče pa velja razmisliti, da 20. maja na Kongresni trg prinesete seboj SLOVENSKE ZASTAVE. Fehtarji se strinjamo, da bi bil pogled na množico le njih izredno lep.

Fehtarji “

___________________________________________
NOVICE IZ EU PARLAMENTA

Franc Bogovič na evropskem srečanju na Češkem 
 Praga, 28. 4. 2022 – V Pragi začenjamo EPP Group in the European Pariliament srečanje, katerega osrednja tema je ruska agresija na Ukrajino. Nagovoril nas je nekdanji predsednik Ukrajine Petro Poroshenko. Zaprosil je za krepitev sankcij ter za vojaško, humanitarno in gospodarsko pomoč. Njegov zaključek: Pomagajte nam, da pomagamo vam. 


Objavljeno: 29.04.2022