Pred 34. obletnico ustanovitve SLS

SLS si je skozi vso zgodovino prizadevala za iskanje tistega, kar Slovenci dojemamo kot skupni interes.

Ljubljana, 11. 5. 2022 – Predsednik SLS Marjan Podobnik in predsednica Glavnega odbora SLS Darija Jamnik sta pred jutrišnjo 34-letnico ustanovitve SKZ – današnje SLS – spregovorila o zgodovini SLS, o volitvah in načrtih SLS v prihodnje.

Marjan Podobnik je uvodoma poudaril, da si je SLS skozi 34-letno in tudi vso 130-letno zgodovino bolj ali manj uspešno prizadevala za iskanje tistega, kar Slovenci v najširši večini dojemamo kot skupni interes.

Vodilo delovanja stranke so bila in ostajajo krščanska etika ter vrednote slovenskega naroda, prepletene z zapuščino evropske civilizacije.

12. maja 1988 so se kmetje in drugi udeleženci množičnega zborovanja v Unionski dvorani v Ljubljani nedvoumno opredelili za dobrobit slovenskega kmetstva, pa tudi za parlamentarno demokracijo in pot do samostojne Slovenije.

V skladu s poslanstvom prizadevanja za skupni interes je SLS pred več kot dvema letoma, v ozračju vse globljega razkola in vse ostrejše govorice drug mimo drugega, oblikovala pobudo za gibanje Povežimo Slovenijo s ciljem vzpostavitve novega zaupanja med različno mislečimi. Na letošnjih volitvah številni prepoznavni posamezniki in kakovostna skupna lista gibanja Povežimo Slovenijo žal ni prepričala dovolj volivcev, čeprav je bil na srečanjih po vsej Sloveniji vtis, da ljudje iščejo več sodelovanja in povezovanja.

Podobnik je tudi povedal, da bo skladno s stališči Glavnega odbora SLS stranka na lokalnih volitvah nastopila samostojno, odprta pa je za medsebojno podporo pri volitvah županov in tudi za dogovor na predsedniških volitvah in na volitvah državnih svetnikov. O nadaljnjem sodelovanju bodo predstavniki strank in gibanja Povežimo Slovenijo nadaljevali pogovore v naslednjih tednih. 

Kongres SLS, na katerem Marjan Podobnik, ker mu ni uspelo pripeljati SLS nazaj v parlament ne bo več kandidiral za predsednika SLS, bo morda že pred dopusti, najkasneje pa do jesenskih volitev.

Predsednica GO SLS Darija Jamnik je izpostavila veliko prizadevanje kandidatk in kandidatov, lokalnih volilnih štabov in vodstev na državni ravni v času volilne kampanje, zato je razočaranje, ker lista Povežimo Slovenijo ni prestopila parlamentarnega praga, razumljivo. Povedala je, da se občinski odbori SLS po Sloveniji že aktivno pripravljajo na lokalne volitve, pa tudi na pomladitev in programsko ter kadrovsko osvežitev SLS na lokalni in državni ravni.

Darija Jamnik je nato predstavila in povabila na dogajanje ob jutrišnji obletnici SLS.

V organizaciji občine Škofja Loka in Prosvetnega društva Sotočje pod pokroviteljstvom predsednika države bosta jutri, v četrtek, 12. maja 2022 ob 17.00 uri na Omanovi domačiji v Zmincu predsednik države g. Borut Pahor in župan Škofje Loke g. Tine Radinja odkrila spominsko ploščo Ivanu Omanu. Pred tem pa bo ob 15.30 uri v škofjeloški župnijski cerkvi Svetega Jakoba zahvalna sveta maša za Ivana Omana in za vse pokojne člane in podpornike SLS.


Objavljeno: 11.05.2022