Nagovor Marjana Podobnika na pogrebu Borisa Pahorja v Trstu  

Danes se poslavljamo od pisatelja, akademika Borisa Pahorja, velike osebnosti 20. stoletja in našega časa.

Najino srečevanje se je začelo ob prizadevanjih Zavoda 25. junij za pravično mejo med Slovenijo in Hrvaško, kjer nas je g. Boris Pahor močno podprl. Od takrat sva skupaj dolga leta prijateljevala in si na različne načine medsebojno pomagala in se podpirala. Spoznal sem ga kot neprekosljivega pričevalca o zavrženosti vseh totalitarizmov 20. stoletja, fašizma, nacizma in komunizma, katerih uničevalno moč je tudi osebno izkusil. Do konca svojega dolgega in pisateljsko ter vsestransko bogatega življenja je ostal zvest svojemu temeljnemu poslanstvu, prenašati naprej, še posebno mladim rodovom Slovencev, Italijanov in drugih narodov svoje izkušnje in zavest o nesprejemljivosti totalitarizmov in o nujnosti stalne čuječnosti, da se ne ponovijo.

Kot odgovor na osebno prestano gorje in gorje milijonov drugih žrtev pa ni sprejemal sovraštva in želje po maščevanju, pač pa ljubezen. Zato je bil in ostaja glas vesti Evrope 20. stoletja in našega časa, ki se vse bolj izgublja v relativizmu, kjer je vedno manj jasno in sprejeto, kaj je prav in kaj narobe. Boris Pahor je to, kaj je prav in kaj narobe, imel pri sebi jasno postavljeno in je to tudi javno izražal, ne glede na to, da so ga zaradi stališč do nekega vprašanja imeli za levičarja, zaradi stališč do drugega vprašanja pa za desničarja. Vrednostno in politično je sebe opredeljeval za krščanskega socialca, zato je bil kritičen in občutljiv tudi na odklone kapitalizma. 

Boris Pahor je bil navidezno dolga leta na obrobju, dejansko pa v središču slovenstva, slovenske besede in slovenske usode. Zato je bil in ostaja tudi svetilnik in sidro slovenstva.  

Življenje in usoda Borisa Pahorja sta resnično dokaz, da ko veš, kdo in kaj si, si rodoviten navznoter do lastnega narodnega občestva in ustvarjalen navzven, do sosednjih in drugih narodov.

Hvala, gospod Boris Pahor, za skupaj preživeti čas, ki me je izjemno obogatil in trajno zaznamoval. Hvala za vašo zapuščino, iz katere bomo lahko neomejeno črpali, če jo bomo sprejeli in jo razumeli. In hvala vam za vaše življenjsko pričevanje, da je ljubezen močnejše od sovraštva in smrti.

Naj se v Bogu, v katerega ste veroval, spočije vaša duša.

Sorodnikom, prijateljem in vsem, ki ste spoštovali pokojnega Borisa Pahorja, izražam iskreno sožalje.

Marjan Podobnik

V Trstu, 7. 6. 2022


Objavljeno: 08.06.2022