Predsednik SLS Franc Bogovič ob 8. marcu

Ljubljana, 8. marec 2014Predsednik SLS Franc Bogovič ob današnjemu dnevu ženskam vošči vse najlepše in upa, da bodo dan preživele kar se da lepo, saj si po njegovem mnenju to zaslužijo. »Zadnje čase vse preveč beremo o nasilju nad ženskami – resnično si želim, da ne bi nobena ženska več doživela življenja v nasilnih razmerah,« pravi predsednik SLS Franc Bogovič, ki obsoja tovrstno nasilje. SLS se kot članica Evropske ljudske stranke zavzema za varovanje, zagovarjanje in spodbujanje pravic žensk, ter sledi Evropski ljudski stranki (EPP), ki se na ravni Evropske unije zavzema za boj proti nasilju nad ženskami.
 
Od leta 1999, ko je bila v Sloveniji izpeljana prva kampanja ozaveščanja javnosti o tej razširjeni problematiki, se je stopnja informiranosti izboljšala. Razširila se je tudi mreža organizacij, ki ženskam, ki doživljajo nasilje, pomagajo tako s svetovanjem kot z nudenjem zatočišča v varnih hišah. Naslednja ovira, ki jo moramo po besedah Bogoviča skupaj kot družba preskočiti, pa je ta, da so ženske še vedno manj cenjene v karieri kot moški. »Žalostijo me ugotovitve ZSSS, da dobivajo v času, ko naj bi bile ženske in moški enakopravni, še vedno ženske nižjo bruto plačo za isto delo. Vendar šele ko vemo, kje je težava, se lahko resno lotimo njene odprave,« pravi predsednik SLS Franc Bogovič. Poznavanje položaja žensk je začetni korak do izboljšanja splošnega stanja. Bogovič, ki se je zadnja dva dneva mudil na Kongresu Evropske ljudske stranke v Dublinu, ob tem dodaja: »Načela EPP, ki jim kot polnopravna članica EPP sledi tudi SLS, pravijo, da je treba spodbujati zlasti žensko podjetništvo in jim omogočiti, da usklajujejo poklicne in družinske obveznosti. S spodbujanjem stopnje zaposlenosti žensk pa bi bistveno bolj prispevali tudi k splošnemu gospodarskemu in družbenemu napredku.«
 
»Še posebej želim danes čestitati vsem ženskam, ki uspešno usklajujete kariero in družinsko življenje. Verjamem, da ni lahko. Naj vam bo v življenju poplačan ves trud, ki ga namenite za ustvarjanje v dobro države, v dobro svoje družine ter v vaše lastno dobro,« pravi predsednik SLS Franc Bogovič in opozarja, da je treba spodbujati izvajanje ukrepov, ki bi bili posebej namenjeni vključevanju mladih žensk na trg delovne sile, saj bi tudi na ta način po njegovem mnenju okrepili vlogo žensk v družbi. »Vsi moramo prispevati k enakopravnosti spolov, vsak prispevek k temu cilju je pomemben, saj smo skupaj lahko bolj uspešni in močnejši,« še dodaja Bogovič. 


Objavljeno: 08.03.2014